Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Στο δρόμο του Costa Navarino το Ελληνικό

H σημαντικότερη αστική ανάπλαση στη χώρα και μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, αυτή στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού εξελίσσεται σε θρίλερ και κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δικαστικών εμπλοκών.



Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «παγώνει» προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτικού σχήματος Global Investment Group, το οποίο απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και λοιπά ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Και ξυπνά μνήμες από τη μεγάλη επένδυση του Costa Navarino που ξεκίνησε το 1997 ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και χρειάστηκαν 12 χρόνια και... 3.000 υπογραφές προκειμένου να μπουν τα θεμέλια ενός από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης.
Εχουν περάσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ωστόσο, δεν έχει υπογραφεί ούτε καν η σύμβαση με την οποία, σημειωτέον, θα εισρεύσουν άμεσα στα ταμεία 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή από τα 915 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Lamda για το 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.».
Το μήνυμα
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντούτοις το μήνυμα που αποστέλλεται στο εξωτερικό και σε επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα είναι ότι η γραφειοκρατία από τη μια και τα δικαστήρια από την άλλη θέτουν εν αμφιβόλω μεγάλες επενδύσεις.
Το επενδυτικό ρίσκο και η έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών αποτελεί άλλωστε διαχρονικό πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς μια σειρά από μεγάλα projects έχουν αναβληθεί ή «κολλήσει» για πολλά χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του Ελληνικού, ο έτερος διεκδικητής του έργου, η ισραηλινή εταιρεία Elbit, αποχώρησε από τον διαγωνισμό εξαιτίας του ρίσκου που διέβλεπε κι όχι επειδή υπήρξαν αλλαγές στους όρους της διαδικασίας όπως αρχικά είχε ειπωθεί.
Μιλώντας πρόσφατα στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal το στέλεχος της Elbit, Oren Kolton ανέφερε ότι ο όμιλος ανησυχούσε για τα εμπόδια που θα έμπαιναν σε τυχόν ανεύρεση αρχαίων ή μολυσμένου εδάφους κατά τις ανασκαφές που θα γίνονταν.
«Συνήθως, σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση σου δίνει ένα είδος αποζημίωσης: ''Αν βρεις κάτι αναλαμβάνουμε εμείς να το φέρουμε στην επιφάνεια και να καλύψουμε το κόστος. Οι Ελληνες δεν το καταλάβαιναν αυτό. Είπαν: αν βρείτε κάτι, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Θα είναι δικό σας το λάθος... Ετσι, είπα στον κ. Σαμαρά ότι δεν αναλαμβάνουμε αυτό το ρίσκο''».
Ουσιαστικά δηλαδή η Lamda κατέθεσε προσφορά 915 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Ελληνικού γνωρίζοντας τα ρίσκα που αναλαμβάνει και χωρίς κανένα ρίσκο για το ελληνικό Δημόσιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδ. Αθανασίου, είχε δηλώσει στη Wall Street Journal ότι οι πρώτες εργασίες που αναμένεται να διαρκέσουν από 15 έως 20 έτη, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο 2015, ωστόσο, το «βουνό» γραφειοκρατίας μεταθέτει την έναρξη των εργασιών το 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε «παγώσει» σε πρώτη φάση κι άλλες επενδύσεις όπως την παραχώρηση του ακινήτου της Κασσιόπης στην NCH, του Παλιουρίου Χαλκιδικής στον Ιβάν Σαββίδη, του χαρτοφυλακίου των 28 κτιρίων του Δημοσίου μέσω sale & leaseback στις Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.
ΤΑΙΠΕΔ
Μάχη για να ξεμπλοκάρει το έργο
Το ΤΑΙΠΕΔ πλέον πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο. Εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης και να αντικρούσει τις ενστάσεις του Ζ' κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο με τον οποίο αιτιολογεί όλα όσα επικαλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι θα οριστεί νέα δικάσιμος και θα εκδώσει την τελική απόφαση. Ωστόσο, εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση 2?2,5 μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση 197/2014 του Ζ' κλιμακίου ζητά να μην υπογραφεί η σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» λόγω παραβίασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα θέτει τρία ζητήματα τα οποία καλείται να αντικρούσει το ΤΑΙΠΕΔ:
• Περιορίστηκε η συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους και εμποδίστηκε η συμμετοχή φυσικών προσώπων αυτοτελώς ή σε ένωση ή κοινοπραξία. Γνώστες του διαγωνισμού αναφέρουν ότι είναι αστείο να θεωρεί κανείς ότι μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο να συμμετάσχει σε έργο 8 δισ. με διάρκεια σύμβασης 99 χρόνια.
• Τροποποιήθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού δύο σημαντικοί όροι. Η απάντηση από αρμόδιες πηγές αναφέρει ότι όλες οι αλλαγές είχαν ως στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου τιμήματος κι ότι ουδέποτε απετράπη ο ανταγωνισμός.
• Δεν έγινε η αποτίμηση των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν πριν από την έναρξη της ελεγχόμενης διαδικασίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64062328