Για κίνηση που αποσκοπεί στο «να βάλει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» έκανε λόγο χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην απόφαση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Η σχετική απόφαση, όπως άλλωστε διευκρίνισε, θα πρέπει να ληφθεί από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ), που ας σημειωθεί δεν έχει συγκροτηθεί σε διοικητικό συμβούλιο και ο οποίος «είναι και ο μόνος φορέας που μπορεί να αλλάξει τον περιφερειακό σχεδιασμό».
Σε δηλώσεις του, χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων που θα περιγραφούν στα τεύχη δημοπράτησης των μονάδων, σημειώνοντας ότι «το σωστό μέγεθος μπορεί να βρεθεί», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αντικρούσει την κριτική περί «φαραωνικών εργοστασίων». Κάλεσε επίσης τη νέα περιφερειάρχη «να συνειδητοποιήσει τη διαφορά μεταξύ διοίκησης και διαμαρτυρίας» και έκανε λόγο για «άγονες νοοτροπίες που οδηγούν τη χώρα πίσω».
Προβάλλοντας τα οφέλη των έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) ο κ. Μηταράκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γ.γ. ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα, αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους που επιτυγχάνεται μέσα από τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, που θέτουν ως κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Αντίστοιχα, υπεραμύνθηκε του πλεονεκτήματος πληρωμής του αναδόχου από την πλευρά του Δημοσίου όταν το έργο αποπληρωθεί και μάλιστα σε όλη την περίοδο λειτουργίας του, που φθάνει συνήθως τα 25 χρόνια. Προς επίρρωσιν αναφέρθηκε στο έργο κατασκευής των 7 πυροσβεστικών σταθμών συνολικής αξίας 25,9 εκατ., για τα οποία, λόγω καθυστερημένης παράδοσης του έργου, η αναθέτουσα αρχή κατέβαλε 5,7 εκατ. ευρώ λιγότερα από τις προβλεπόμενες πληρωμές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μηταράκης, η Ελλάδα επανήλθε στην αγορά των ΣΔΙΤ το 2014 με την υπογραφή τριών συμβάσεων συνολικής αξίας 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που υπογράφονται από το 2009 και φέρνουν τη χώρα μας τέταρτη στη γενική κατάταξη πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ για το α΄ εξάμηνο του 2014. Μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2015 αναμένεται να υπογραφούν νέες συμβάσεις συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τις κοινωνικές υποδομές και την αστική ανάπτυξη. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα ελληνικά έργα ΣΔΙΤ έχουν ένα καινοτόμο μείγμα χρηματοδότησης, με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Δημοσίου να προέρχεται μέσω των ΕΣΠΑ και άλλων εργαλείων των διαρθρωτικών ταμείων, όπως το «Jessica», ενώ φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 συμμετέχει ξανά στη χρηματοδότηση και η ΕΤΕπ.
Πηγη:http://www.kathimerini.gr/787168/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ennea-symvaseis-sdit-650-ekat-eyrw-ews-to-a-e3amhno-toy-2015
Ph