Η έγκριση της χρηματοδότησης για τη συνολική αναβάθμιση της παραλίας της Αγίας Τριάδας είναι το επιστέγασμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που καταβάλει η δημοτική αρχή για να αναμορφώσει και να βελτιώσει την εικόνα της παραλιακής ζώνης του, τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.
Η έναρξη των εργασιών αναβάθμισης αναμένεται να γίνει άμεσα, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις ύψους 300.000 ευρώ μπροστά από τα ΚΑΑΥ. «Η συνολική αυτή παρέμβαση αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης της Αγίας Τριάδας, έρχεται να δικαιώσει τις προσπάθειές μας για να αναδείξουμε ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας, που είναι η παραλιακή του ζώνη και οι τουριστικές προοπτικές του. Η έγκριση της χρηματοδότησης των παρεμβάσεων που σχεδιάσαμε για την ανάπλαση της παραλίας είναι ένα χαρμόσυνο νέο για όλους τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που κάναμε στα ΚΑΑΥ με τη διάνοιξη, πλακόστρωση και ανάπλαση της περιοχής διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την περιοχή της Αγίας Τριάδας, που μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους του οικισμού», επισήμανε ο κ. Μαυρομάτης.
Το συνολικό σχέδιο για την Αγία Τριάδα πάντως αναμένεται να συμπληρωθεί μέσα στο Μάρτιο, καθώς κρίνεται η τύχη μιας από τις εμβληματικές επίσης μελέτες του δήμου, που αφορά στην «Ecobeach Agia Triada».
Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρομάτης, «μέχρι το τέλος του μήνα περιμένουμε την αξιολόγηση της πρότασής μας, την οποία καταθέσαμε στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, για να δημιουργήσουμε την πρώτη οικολογική παραλία στην Ελλάδα. Η πρότασή μας, προϋπολογισμού περίπου 2 εκ. ευρώ, πέρασε όλες τις διαδικασίες και τα στάδια που προβλέπει το πρόγραμμα και φτάσαμε πλέον στην τελική αξιολόγηση έπειτα από περίπου ένα χρόνο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι την καταθέσαμε στις 22 Απριλίου 2016».
Η «Ecobeach Agia Triada», είναι ένα πρωτοποριακό project, καθώς θα είναι η πρώτη οικολογική παραλία, που προβλέφθηκε να αξιοποιεί μόνο το 25% της έκτασης με ομπρέλες, αφήνοντας το υπόλοιπο 75% ελεύθερο σε κάθε είδους πρόσβαση, περιλαμβάνοντας και χώρο εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.
Οι μελετητές μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως «οικολογικό παραλιακό πάρκο» και φιλοδοξούν –εφόσον τελικά πάρει το «πράσινο φως»- να αποτελέσει τον οδηγό για την ανάπτυξη κι άλλων παραλιών στην υπόλοιπη Ελλάδα με ήπια και περιβαλλοντικά οικολογική εκμετάλλευση. Ο δήμος παραχωρεί για το σκοπό αυτό δυο όμορα με την ακτή οικόπεδα (περίπου 3,5 στρεμμάτων), ενώ το project προβλέπεται να αναπτυχθεί σε ακτογραμμή περίπου 300 μέτρων (4 στρέμματα) και δε θα περιλαμβάνει μόνιμες, βαριές κατασκευές, αλλά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και 3.000 λουόμενων. Προβλέπονται αποδυτήρια, ντουζιέρες, χώροι σκίασης, θαλάσσιες εξέδρες, χώροι εστίασης με χρήση αυτόματων πωλητών, κινηματογράφος, χώροι εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται στο σχέδιο για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ είτε έχουν προβλήματα κίνησης είτε όρασης. Ο σχεδιασμός της «Ecobeach Agia Triada» ανήκει στην Εταιρία Αξιοποίησης Ακτών Ελλάδας.
Το project αυτό σε συνδυασμό με τις άλλες δύο σημαντικές ενέργειες (ανάπλαση παραλίας και ΚΑΑΥ) δημιουργεί το νέο τοπίο στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Τριάδας.
Πηγή: http://www.voria.gr/article/egkrithike-i-chrimatodotisi-gia-tin-paralia-tis-ag-triadas