Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Σπίρτζης: Ερχεται «Δι@ύγεια» για τα δημόσια έργα

Για την υλοποίηση μίας δημόσιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία όλων των μελετών και των δημοσίων έργων των υπουργείων, των φορέων, των περιφερειών και των δήμων, δεσμεύθηκε την Παρασκευή από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης.



Παράλληλα, επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων στην κατεύθυνση της μείωσης των διοδίων για μόνιμους κατοίκους και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και ένταξης «ρήτρας ανάπτυξης» στις αποδόσεις των παραχωρησιούχων.

Μιλώντας κατά την διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για τη σύμβαση του «Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού Αγία Βαρβάρα - Απομαρμά», ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία δομή στο ελληνικό δημόσιο για τον επιτελικό σχεδιασμό και την συνολική παρακολούθηση των έργων της χώρας, υπογράμμισε ότι απουσιάζει η διαφάνεια και τόνισε ότι υπάρχουν πιέσεις τρίτων, αλλά και δομές που επιδιώκουν συσκότιση στην παραγωγή έργων και μελετών.

Εάν υπήρχε ένα τέτοιο σύστημα επίβλεψης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, τότε θα γνωρίζαμε με ακρίβεια πόσες φορές και σε ποιούς έχει δοθεί μία μελέτη ή ένα έργο ή εάν έχουν υπάρξει κατατμήσεις έργων και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν υπάρχει αξιοπιστία στο σύστημα προϋπολογισμών των έργων, καθώς κάποια τιμολόγια υποτιμολογούν εργασίες και υλικά, άλλα υπερτιμολογούν και άλλα αφορούν υλικά τα οποία σήμερα δεν χρησιμοποιούνται. Έτσι, δεσμεύθηκε ότι θα φέρει σύντομα ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις προδιαγραφές και τα τιμολόγια των έργων, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι τρέλα» να υπάρχει διαχωρισμός των προδιαγραφών μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι είναι λάθος να αποκόπτεται από την εξέλιξη ενός έργου ο μελετητής του, ενώ ομολόγησε ότι λόγω ευκολίας ή οικονομίας υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα των μελετών. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι η απουσία της έννοιας της συντήρησης και της λειτουργίας των έργων από πολλούς φορείς έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται συντηρήσεις και να μην δεσμεύονται πόροι για αυτόν τον σκοπό.

Επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων

«Κάνουμε προσπάθεια να ξεφύγει η χώρα από τον τρόπο που επιλέχθηκε να γίνουν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι» είπε ο κ. Σπίρτζης και σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξουν οι συμβάσεις παραχώρησης «χωρίς να έχουμε τριγμούς και σταμάτημα στα έργα» και με την υιοθέτηση τεχνοκρατικών δεικτών που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των έργων και το ότι «η κοινωνία δεν θα είναι σε αδιέξοδο».

Όπως ανακοίνωσε, αυτό συνεπάγεται ότι:

Στο πλαίσιο ενός δήμου δεν θα μπορούν να υπάρχουν διόδια για μόνιμους κατοίκους.

Οπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές θα πρέπει οι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν διελεύσεων για να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Τα ΑΜΕΑ θα έχουν ατέλεια.

Η απόδοση των κεφαλαίων των παραχωρησιούχων (IRR) θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδα.

Θα γίνει «πραγματικός έλεγχος προϋπολογισμού και ποιότητας έργου», είπε.

«Έχουμε ξεκινήσει μία τέτοια επεξεργασία για να πάμε σε διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης και τόνισε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες.

«Αυτά που έχουμε κληρονομήσει δυστυχώς είναι έξω από κάθε λογική και φαντασία» τόνισε και πρόσθεσε ότι «εάν τα δημόσια έργα έχουν όλες τις παθογένειες που είπαμε, στις παραχωρήσεις τις έχουν στη νιοστή ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».

Για το σπάσιμο των μεγάλων έργων σε μικρότερες εργολαβίες, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι«η επιλογή μας είναι πολιτικά η διάχυση των έργων σε όλη την κλίμακα του τεχνικού κόσμου και όχι η συγκέντρωση στις μεγάλες εταιρίες», ενώ συμπλήρωσε ότι καλό θα είναι το κοινοβούλιο «να αναζητήσει τις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος που είναι κρίσιμος συντελεστής που βαρύνει το κόστος των έργων».

Για τις καταθέσεις των ΔΕΚΟ

Απαντώντας σε ερώτηση του τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ, κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την μεταφορά των διαθέσιμων των ΔΕΚΟ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα προσφέρει διπλάσια επιτόκια σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες και ότι οι φορείς μπορούν χωρίς καμία δέσμευση να πάρουν τα χρήματά τους όποτε θέλουν. Μάλιστα, κάλεσε τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους δίνοντας μεγαλύτερες αποδόσεις για τις καταθέσεις των φορέων.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και θέσπιση ενιαίου φορέα συντονισμού για τις φυσικές καταστροφές, καθώς η γραφειοκρατία και η διάχυση των αρμοδιοτήτων είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την ταχεία αντίδραση του κράτους. «Έχουμε πρόταση που θα την συζητήσουμε» είπε. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ότι ο Στρυμόνας δεν έχει καθαριστεί εδώ και 50 χρόνια.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε ότι τα έργα για την δημιουργία μέσων σταθερής τροχιάς αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο, όμως τόνισε ότι για την Κρήτη ούτε μελέτες υπάρχουν ούτε βεβαιότητα ότι τέτοια έργα θα ήταν βιώσιμα.

Οι πληρωμές στο ΤΣΜΕΔΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών αποκάλυψε ότι τόσο αυτός όσο και η γενική γραμματέας Μεταφορών, κυρία Πέτη Πέρκα, αλλά και άλλα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ έχουν λάβει κλήση από την εισαγγελία στο πλαίσιο ανάκρισης για τις κινητοποιήσεις που είχε κάνει το ΤΕΕ.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τις πρόσφατες αναδρομικές χρεώσεις του ΤΣΜΕΔΕ προς τους μηχανικούς ως «έργα και ημέρες» της προηγούμενης κυβέρνησης, σημείωσε ότι πλέον η διοίκηση του Ταμείου έχει αλλάξει και τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με το αρμόδιο υπουργείο «σε διαφορετική κατεύθυνση». «Αυτά δεν μπορούν να γίνουν με μαγικό ραβδί κι έξω από τις προβλεπόμενες διοικητικές και νομικές διαδικασίες» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο κ. Σπίρτζης παρουσίασε το έργο «Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού Αγία Βαρβάρα - Απομαρμά», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει προϋπολογισμό δημοπράτησης 47 εκατ. ευρώ και έρχεται να ολοκληρώσει τον άξονα Αγία Βαρβάρα - Άγιοι Δέκα - Καστέλι, συνολικου μήκους 15,7 χλμ, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί 7,9 χλμ.

Το έργο περιλαμβάνει και την αποπεράτωση εργασιών τμημάτων που είχαν ξεκινήσει με προηγούμενες εργολαβίες όσο και νέες εργασίες. Ο χρόνος αποπεράτωσης είναι 30 μήνες. Μειοδότης είναι η εταιρία Κλέαρχος Ρούτσης, ο οποίος κατέθεσε οικονοική προσφορά 30,1 εκατ. ευρώ κι έκπτωση 35%. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 13 εταιρίες.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=695498