Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

«Τεμαχίζεται» ο άξονας Πάτρας - Πύργου

Τη «σαλαμοποίηση» του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου ανακοίνωσε και επισήμως το υπουργείο Υποδομών. Ο αριθμός των τμημάτων στα οποία θα «τεμαχιστεί» το έργο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ενώ οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν σταδιακά τους επόμενους 2-3 μήνες.


Η πατρότητα της «σαλαμοποίησης» των 75 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Πάτρας - Πύργου, τον σχεδιασμό της οποίας αποκάλυψε η «Κ» στις 27 Φεβρουαρίου, ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. Η επιβεβαίωση ήρθε τη Μεγάλη Τετάρτη, σε συνάντηση του κ. Σπίρτζη με φορείς της Ηλείας και της Αχαΐας. «Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να σταματήσουμε να έχουμε συσσώρευση των έργων σε λίγους» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο προωθούνται οι τμηματικές διαγνωστικές διαδικασίες, ο τελικός αριθμός των οποίων αποτελεί αντικείμενο της σχετικής μελέτης και προετοιμασίας των υπηρεσιών του υπουργείου.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι η διαγωνιστική διαδικασία δεν θα καθυστερήσει (σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό), καθώς σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές προσφορές θα ανοίγονταν μετά την οριστική ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2015.
Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν η επιλογή του υπουργείου συμφέρει εκτός από τις μεσαίες εργοληπτικές εταιρείες και το Δημόσιο. Από τη μια πλευρά, η αύξηση της συμμετοχής στον διαγωνισμό συνεπάγεται λογικά και αύξηση του ανταγωνισμού, άρα καλύτερες εκπτώσεις. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Ο κατακερματισμός του έργου σε τμήματα αυξάνει ραγδαία το κόστος από την ανάγκη εγκατάστασης περισσότερων εργοταξίων, τη δέσμευση εξοπλισμού και εξειδικευμένων μηχανημάτων δομικών έργων για μικρά τμήματα, περιορίζοντας αντίστοιχα και τις επιλογές ως προς τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού» εκτίμησε ο υπεύθυνος τομέα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης. «Παράλληλα δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα της τελικής κατασκευής, καθώς κοινά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο ανά τμήμα στο στάδιο της κατασκευής».
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/811317/article/epikairothta/ellada/temaxizetai-o-a3onas-patras---pyrgoy