Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Ζωντανεύουν τα εργοτάξια, ερώτημα τα έργα ΕΣΠΑ

Με αργά αλλά σταθερά βήματα τα εργοτάξια στα μεγάλα εργα συνέρχονται από την καλοκαιρινή νάρκη που προκάλεσε η οικονομική κρίση στη χώρα.  Στο πεδίο των αυτοκινητόδρομων θα πρέπει να σημειώσουμε πως καθ`όλη τη διάρκεια των κλειστών τραπεζών δεν είχαν σταματήσει τελείως τα έργα, είχαν περιοριστεί όμως σε μεγάλο βαθμό.

Μετά την οριστικοποίηση της επαναφοράς στις ανοιχτές τράπεζες και την δυνατότητα χρηματοδότησης κατά 100% των έργων ΕΣΠΑ από την ΕΕ αναμένεται μία σχετική γρήγορη επανεκκίνηση των εργασιών και επιτάχυνση τους.


Ερώτημα παραμένει πόση ζημιά έχει γίνει σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ και την ολοκλήρωση αυτών στο τέλος του έτους καθώς με όλη την αναστάτωση  που προκλήθηκε θα υπάρξουν σε πολλά έργα χρονικές καθυστερήσεις.


Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες του ypodomes.com μπορεί να ζητηθεί επέκταση της χρηματοδότησης στα έργα ΕΣΠΑ και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2015 που λήγει το πρόγραμμα αλλά μεμονωμένα.

Μετά από αυτή την περίοδο είναι άγνωστο το πόσα έργα έχουν επηρεαστεί και αν αυτο αποτελέσει την αφορμή για ένα συνολικό αίτημα  παράτασης του ΕΣΠΑ συνολικά για τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις των αναδόχων και τα αιτήματα παράτασης που θα υπάρξουν με δεδομένο πως η καθυστέρηση οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και όχι σε υπαιτιότητα των εργοληπτών.

Πηγή: http://www.agrinio24.com/?p=49541