Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τεράστια τα προβλήματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων

Την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007- 2013, προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα εντός του έτους και να μη χαθούν σημαντικά κονδύλια, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με κατεπείγουσα επιστολή του προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. 


Όπως τονίζεται στην επιστολή, «η προεκλογική περίοδος και το διάστημα έως τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και την ενημέρωση των μελών της, μέσα στην ήδη πολύ δύσκολη  συγκυρία (capital controls, πολύμηνη στάση πληρωμών από πλευράς Δημοσίου κ.ά.), κρύβει σοβαρούς κινδύνους, ενώ ήδη αρκετά έργα έχουν διακοπεί».

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η τραπεζική αργία και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων έχουν γιγαντώσει τα προβλήματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΤΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους υπουργούς να συνδράμουν από κοινού, ώστε «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, χρηματοδότηση η οποία καλύπτει πλέον το 100% της δαπάνης, με το 40% να καταλήγει στα κρατικά ταμεία (23% ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, προκαταβολή φόρων κ.λπ.)».

Όπως αναφέρει ο ΣΑΤΕ, πριν από έναν μήνα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρείχε διαβεβαιώσεις (έπειτα από συζητήσεις και με την ΕΕ) σχετικά με τη δρομολόγηση σειράς ενεργειών απελευθέρωσης της ρευστότητας προς την Ελλάδα.
Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500020524