Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μπλόκαραν 1214 έργα- αδιέξοδο και στην Κρήτη!

Σε αδιέξοδο βρίσκεται πλέον η  τοπική αυτοδιοίκηση που περίμενε ότι θα ανοίξουν οι... κρουνοί των κονδυλίων το επόμενο διάστημα και θα προχωρήσουν τα έργα! Μεταξύ των Δήμων που είχαν... ελπίσει σε φως είναι και ο δήμος Ηρακλείου που είχε θεωρήσει δεδομένο ότι θα αρχίσει ξανά η χρηματοδότηση έργων όπως της πλατεία Κορνάρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ικάρου, της Ανάληψης, κα που
είχαν κολλήσει. Μάλιστα όπως είχε γράψει το cretalive σε ορισμένα έργα πλέον οι κίνδυνοι είναι εμφανείς...Ανάλογα προβλήματα έχει και ο δήμος Ρεθύμνου με έργα.
«Δυστυχώς τα νέα για πολλά έργα στην χώρα και το Ηράκλειο δεν είναι καλά» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών κ.Ζαχαρίας Αθουσάκης που οι...επαφές του στα υπουργεία έβγαλαν απαισιοδοξία!
«Οι πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τουλάχιστον. Έναντι αυτού του ποσού, καταβάλλονται περίπου 60-90 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ρυθμός που υποδηλώνει ότι τα ήδη ανεξόφλητα χρέη του δημοσίου για έργα ΕΣΠΑ, τα οποία καλύπτονται κατά 100% από την ΕΕ, δεν θα έχουν εξοφληθεί ούτε σε ενάμιση χρόνο, ενώ διαρκώς σωρεύονται και άλλα, αφού τα έργα συνεχίζονται από αρκετούς αναδόχους έργων !» τονίζει ο κ.Αθουσάκης που ως πρόεδρος του συνδέσμου στέλνει επιστολή στον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και ζητά συνάντηση, προκειμένου να συζητήσει μαζί του τα ζητήματα που αφορούν την βέλτιστη αξιοποίηση τόσο του τρέχοντας ΕΣΠΑ 2007-2013 όσο και του επόμενου 2014-2020.
«Ο κ. Χριστοδουλάκης διαθέτει πλούσια γνώση και εμπειρία αναφορικά με τα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργού Οικονομίας, ενώ οι δηλώσεις του, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του κατέστησαν φανερό ότι αντιλαμβάνεται πλήρως και υιοθετεί στο ακέραιο, τη θέση την οποία εξέφρασε ο Σύνδεσμος προ δεκαπενθημέρου με επιστολή προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, για οικουμενική συμφωνία σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση του ΕΣΠΑ» αναφέρει ο κ.Αθουσάκης.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε πως είναι ενήμερος για τη νέα πραγματικότητα που «αφορά 1214 έργα σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο το Ηράκλειο».
«Εμείς ελπίζαμε ότι με το τελευταίο έγγραφο που είχαμε παρει θα ξεμπλοκάραμε τη χρηματοδότηση. Τώρα πρέπει να το δούμε συνολικά ως αυτοδιοίκηση. Κι άλλοι Δήμοι είναι στην ίδια κατάσταση και αναζητούμε τρόπους αντίδρασης» τόνισε.
Έκκληση για τα έργα
Θυμίζουμε πως με την επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ο ΣΑΤΕ έκανε έκκληση για την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων ώστε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και
του χρονικού διαστήματος το οποίο θα απαιτηθεί μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, χρηματοδότηση η οποία είναι πλέον 100% για όλη την δαπάνη, το 40% της οποίας επιστρέφει στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου (23% ΦΠΑ, συν ασφαλιστικές εισφορές, συν σύνολο φόρων που αναλογούν στον κύκλο εργασιών των εμπλεκόμενων στα έργα).
Όπως αναφέρει ακόμη και για την εξόφληση λογαριασμών με το «σταγονόμετρο», εκφράζονται αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των κριτηρίων επιλογής των έργων που τελικώς πληρώνονται με συνέπεια ο ΣΑΤΕ να γίνεται τις τελευταίες ημέρες δέκτης καταγγελιών για πιθανές αδιαφανείς συμπεριφορές εκ μέρους των υπηρεσιών κατανομής των πιστώσεων και μάλιστα διαπιστώνεται ότι τα έργα της διαχειριστικής αρχής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (Υπουργείου Εσωτερικών) δηλαδή έργα Δήμων, βρίσκονται σε πλήρη απραξία πληρωμών.
Η αντιμετώπιση του θέματος, κατά τον κ.Αθουσάκη, συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την συνέχιση ή μη των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την απορρόφηση της ανεργίας μέσω αυτών, την αναπτυξιακή διάσταση της Ελλάδας, το καλύτερο τουριστικό προϊόν-μέσω των κατάλληλων υποδομών-την περιβαλλοντική προστασία και εν τέλει την ίδια την κοινωνία, ώστε αυτή να απο-λαμβάνει με ασφαλή τρόπο αυξημένη ευημερία και να μην αποτελέσει ο μήνας τον εκλογών και ο απαιτούμενος χρόνος συγκρότησης της νέας κυβέρνησης τροχοπέδη στην υλοποίηση των ανωτέρω.
Πολύ περισσότερο όταν σε αντίθετη περίπτωση όχι μόνο θα διακοπούν τα έργα, αλλά και θα χαθούν οριστικά και αμετάκλητα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία στην παρούσα φάση έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Πηγή: http://www.cretalive.gr/crete/view/mplokaran-1214-erga-adiejodo-kai-sthn-krhth/270427