Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τα σενάρια που εξετάζονται για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Τέσσερα σενάρια επεξεργάζονται στο Υπουργείο Εργασίας  για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.


Συγκεκριμένα εξετάζεται:
-Πενταετήςπερίοδος χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες .Τα δυο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%. 

- για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
- για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς
- όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές
Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.
Πριν από λίγο χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.
Με την πρότασή μας όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ -και κακά τα ψέματα αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα- επωφελούνται από τις αλλαγές, σημείωσε ο υπουργός.
Αυτό έγινε αποδεκτό από όλους στη συνάντηση, υπογράμμισε.
Οπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, στη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς συμφωνήθηκε:
- Να υπάρξουν μέτρα για τους πιο αδύναμους. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να μην υπολογίζεται ως βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη αλλά το 80%.
- Να υπάρξει προοδευτικότητα για τις εισφορές.
Από την πλευρά τους οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) ανέφεραν ότι  δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.