Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Τα σενάρια που εξετάζονται για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Τέσσερα σενάρια επεξεργάζονται στο Υπουργείο Εργασίας  για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.


Συγκεκριμένα εξετάζεται:
-Πενταετήςπερίοδος χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες .Τα δυο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%. 

- για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
- για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς
- όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές
Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.
Πριν από λίγο χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.
Με την πρότασή μας όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ -και κακά τα ψέματα αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα- επωφελούνται από τις αλλαγές, σημείωσε ο υπουργός.
Αυτό έγινε αποδεκτό από όλους στη συνάντηση, υπογράμμισε.
Οπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, στη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς συμφωνήθηκε:
- Να υπάρξουν μέτρα για τους πιο αδύναμους. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να μην υπολογίζεται ως βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη αλλά το 80%.
- Να υπάρξει προοδευτικότητα για τις εισφορές.
Από την πλευρά τους οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) ανέφεραν ότι  δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.