Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Οι τουριστικές κατοικίες στο επίκεντρο μεγάλων επενδύσεων

 Πάνω από 3.200 νέες τουριστικές κατοικίες περιλαμβάνονται σε τέσσερις μόνο από τις δεκάδες επενδύσεις δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που δρομολογούνται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια και τα οποία, εφόσον ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, δύνανται να αλλάξουν άρδην την εικόνα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα στο εξωτερικό. Aλλωστε στο σύνολό τους οι εν λόγω επενδύσεις συνδυάζουν κατοικίες με ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων και πλήθος συνοδευτικών υπηρεσιών και παροχών, ανάλογα με την προσέγγιση του κάθε επενδυτή. Σημειωτέον ότι οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται από ξένα κεφάλαια, γεγονός που προσδίδει επιπλέον σημασία, σε μια περίοδο που «το αφήγημα» της προσέλκυσης ξένων επενδυτών έχει αρχίσει να επανέρχεται στο προσκήνιο.

 Πριν από λίγες εβδομάδες η Enterprise Greece (ελληνική εταιρεία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου) αξιολόγησε και ενέταξε δύο νέες ξένες άμεσες επενδύσεις στη Διυπουργική Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία περί ενσωμάτωσής τους στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων.
Πρόκειται για δύο σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία προωθούνται από αραβικά και ρωσικά συμφέροντα και περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνα, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές και κατοικίες, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσες.

Η πρώτη επένδυση δρομολογείται στην Κρήτη, στον νομό Λασιθίου, από την κοινοπραξία ρωσικών συμφερόντων της Mirum Hellas, είναι αρχικού προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη έκτασης 850 στρεμμάτων στην Ελούντα της Κρήτης, μέσω της δημιουργίας, μεταξύ άλλων, 380 τουριστικών κατοικιών, τριών ξενοδοχείων πέντε αστέρων και άλλων συναφών υποδομών, όπως μαρίνα, καταστήματα, κέντρα ευεξίας, υποδομές εστίασης, αθλητικά κέντρα και πάρκα αναψυχής. Η έτερη επένδυση αναμένεται να υλοποιηθεί από την αραβικών συμφερόντων RSR Eagle Resort στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια. Αφορά την ανάπτυξη 400 τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχείων, μαρίνας και συνεδριακού κέντρου. Αποτελεί επένδυση 200 εκατ. ευρώ.

Σε καλό δρόμο μοιάζει να βαδίζει και η επένδυση 1,3 δισ. ευρώ της εταιρείας Λοκρός στην περιοχή της Αταλάντης, καθώς πριν από έναν μήνα εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος. Το επόμενο διαδικαστικό βήμα για την προώθηση της επένδυσης είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος για το σχέδιο ως περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Τη σχετική διαδικασία για την προώθηση προς υπογραφή του προεδρικού διατάγματος θα διαχειρισθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού. Να σημειωθεί ότι η έγκριση της στρατηγικής μελέτης έρχεται ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια, οπότε η ιδιοκτήτρια εταιρεία ξεκίνησε τις προσπάθειες εξασφάλισης των πρώτων εγκρίσεων για την υλοποίηση της επένδυσης με την κατάθεση τότε της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το σχέδιο Atalanti Hills αφορά την τουριστική αξιοποίηση έκτασης 12.351 στρεμμάτων της Λοκρός. Η επένδυση στη μη παραθαλάσσια έκταση περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με συνολική δυναμικότητα 8.872 κλινών. Οι ονομασίες των καταλυμάτων θα είναι «Νότος», «Ζέφυρος» και «Βορράς». Κάθε ένα από τα τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα θα διαθέτει ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, ενώ τα «Ζέφυρος» και «Βορράς» θα περιλαμβάνουν 955 και 1.321 τουριστικές κατοικίες αντίστοιχα. Οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι κατοικίες θα αναπτυχθούν σε έκταση 420 στρεμμάτων, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις με τα τρία γήπεδα γκολφ θα καλύψουν έκταση περίπου 1.700 στρεμμάτων.

Επιπλέον 203 νέες τουριστικές κατοικίες θα προστεθούν και από την επένδυση της NCH Capital στην έκταση των 447 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ, η οποία οδεύει προς το τελικό στάδιο των εγκρίσεων. Πέραν των παραπάνω επενδύσεων, δεκάδες ακόμα βρίσκονται στο στάδιο των εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις νέες, εκ των οποίων δύο στην Κρήτη, μία στην Ηλιδα του νομού Ηλείας και μία ακόμα στη Λήμνο.
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/872164/article/oikonomia/epixeirhseis/oi-toyristikes-katoikies-sto-epikentro--megalwn-ependysewn