Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Κατασκευή μονάδας στην Γκάνα από την ΜΕΤΚΑ

Tο «πράσινο φως» για την έναρξη της κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας (EPC) στην Γκάνα σε συνεργασία με την Amandi Energy έλαβε η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-General Electric από τις αρχές της Γκάνας.
Eίχε προηγηθεί η επίτευξη της συμφωνίας χρηματοδότησης και πλέον η κοινοπραξία της ΜΕΤΚΑ θα προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής 200MW στο Takoradi. H κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί σε 28 μήνες. Η σύμβαση υπεγράφη στο Λονδίνο, στις 11 Μαρτίου 2016. Η αξία του συμβολαίου για τη ΜΕΤΚΑ ανέρχεται στα 174 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
 
H ΜΕΤΚΑ, σε κοινοπραξία με την General Electric, θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου που περιλαμβάνει τη μελέτη, την προμήθεια, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου στο Takoradi.
Η μονάδα θα κατασκευαστεί με τη δυνατότητα λειτουργίας, τόσο με φυσικό αέριο, όσο και με ελαφρύ αργό πετρέλαιο, και θα χρησιμοποιήσει την πλέον προηγμένη έκδοση του δοκιμασμένου αεριοστρόβιλου 9Ε της General-Electric.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο έργο της ΜΕΤΚΑ στην Γκάνα, το οποίο υπογραμμίζει την πρόθεση της εταιρείας να αναδειχθεί σε κορυφαίο παράγοντα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Υποσαχάριας Αφρικής.
Η Amandi Energy ιδρύθηκε από μία κοινοπραξία εργολάβων με εκτεταμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Γκάνα και σε άλλες περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής. Για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου συνεργάστηκε με τον μέτοχο πλειοψηφίας Endeavor Energy η οποία υποστηρίζεται από την διεθνή εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Denham Capital και την Aldwych International ισχυρό εργολάβο , ιδιοκτήτη και διαχειριστή έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Υποσαχάρια Αφρική.
Εκτός από τη διεύρυνση της παρουσίας της στην Γκάνα, η ΜΕΤΚΑ συνεχίζει την εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων της έχοντας ενεργειακά projects και κατασκευές μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλγερία, στη Συρία, στο Πακιστάν, στο Ιράκ , στην Ιορδανία και στην Ευρώπη σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ολλανδία.
Προχωρεί η διαδικασία συγχώνευσης 
Η ΜΕΤΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία συγχώνευσης μετ' απορροφήσεως από τον όμιλο «Μυτιληναίος» ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού 31/12/2016. Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30/08/2017, και θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη και τη δημιουργία περαιτέρω αξίας για τους μετόχους. Οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ θα λάβουν 1 κοινή εισηγμένη μετά ψήφου μετοχή της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ονομαστικής αξίας 0,97 ευρώ έκαστης, προς κάθε κοινή εισηγμένη μετά ψήφου μετοχή της ΜΕΤΚΑ που κατέχουν, ονομαστικής αξίας 0,32 ευρώ
Πηγή:  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=114383918