Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τουριστική επένδυση στη Σπάρτη ύψους 42 εκατ. ευρώ

Τη δημιουργία του τέταρτου κατά σειρά τουριστικού χωριού στη χώρα, αυτή τη φορά στον Δήμο Σπάρτης, ενέκριναν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Πρόκειται για την πρώτη από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του είδους που δεν πραγματοποιείται σε παραθαλάσσια περιοχή. Περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και κατοικίες.


Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των δύο υπουργείων, το τουριστικό χωριό θα πραγματοποιηθεί σε οικόπεδο 277 στρεμμάτων στην περιοχή Χρυσοβίτσας- Πλατάνας του Δήμου Σπάρτης (κοντά στο χωριό Ποταμιά), από την εταιρεία «Π. Ηλιόπουλος, Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.». Η συνολική δυναμικότητα της επένδυσης θα είναι 343 κλίνες, εκ των οποίων οι 271 στο ξενοδοχείο και οι 72 σε 36 επιπλωμένες κατοικίες, εκ των οποίων το ένα τρίτο μπορεί να πωληθεί. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι επιπλωμένες κατοικίες θα αποτελούν διακριτή ενότητα από το ξενοδοχειακό κατάλυμα. Επίσης θα περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων, κέντρο αναζωογόνησης με εσωτερική και εξωτερική πισίνα, υπαίθριους αθλητικούς χώρους (γήπεδα τένις, βόλεϊ και ποδοσφαίρου 5Χ5), ανοιχτό θέατρο και άλλα. Συνολικά πρόκειται να χτιστούν 41.600 τετραγωνικά.

Οσον αφορά τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της επένδυσης, η περιοχή στην οποία χωροθετείται δεν είναι προστατευόμενη, αλλά γειτνιάζουσα με δασικές εκτάσεις και το (μη οριοθετημένο ακόμα) ρέμα Γερακάρη. Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου επικέντρωσαν την προσοχή τους στο ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων, περιορίζοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και ζητώντας τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Επίσης λόγω του έντονου φυσικού ανάγλυφου της περιοχής, οι υπηρεσίες ζήτησαν να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να μην αλλοιωθεί σημαντικά η μορφολογία του τοπίου. Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι από την απόφαση δεν προκύπτει σαφώς ο χαρακτήρας ολόκληρης της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί η επένδυση, καθώς τα 22 στρμ. από τα 277 στρμ. χαρακτηρίζονται αγροτικά και τα υπόλοιπα ασαφώς «μη υπαγόμενα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Κατά τα λοιπά, όπως προκύπτει από την απόφαση, το επιχειρηματικό σχέδιο, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων, έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα το 2010 εγκρίθηκε η υπαγωγή του ξενοδοχείου στον επενδυτικό νόμο και μάλιστα για το 60% της επένδυσης (14,1 εκατ. από τα 23,7 εκατ. του ξενοδοχείου). Σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 42 εκατ. και οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν περί τις 250. Ο επιχειρηματίας Π. Ηλιόπουλος είναι ελληνοκαναδικής καταγωγής.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/792549/article/oikonomia/epixeirhseis/toyristikh-ependysh-sth-sparth-yyoys-42-ekat-eyrw