Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 1,7 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του θεάτρου των Δελφών

Με έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων για το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών».


Το θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, παρουσιάζει προβλήματα συντήρησης, που επιδεινώνονται από την αποδόμηση ορισμένων τμημάτων του. Σήμερα, το εν λόγω θέατρο δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, αφενός γιατί πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί ως μνημείο, αφετέρου γιατί ενέχει στοιχεία επικινδυνότητας, που το καθιστούν μη ασφαλές για το κοινό.


Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ -το οποίο έχει αναπτύξει πάγια συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την ανάδειξη και την ενοποίηση των πολιτιστικών μνημείων-κατάρτισε μελέτη, βάσει τις οποίας υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα: Την αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών και την ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.700.000,00 ευρώ.

Κώστας Μπακογιάννης: Ευλογία να βρίσκονται στην Περιφέρειά μας οι ΔελφοίΟ Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Έχουμε τη μεγάλη ευλογία να βρίσκονται στην Περιφέρειά μας, οι Δελφοί, με πολιτιστικά μνημεία που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και ιστορία που φτάνει στα πέρατα της γης. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την σπουδαία αυτή πολιτιστική μας κληρονομιά, να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε ανέγγιχτη από το χρόνο, ασφαλή και προσβάσιμη στους πολίτες όλου του κόσμου». 
Πηγή: http://www.protothema.gr//politics/article/477998/perifereia-stereas-elladas-17-ekat-euro-gia-tin-apokatastasi-tou-theatrou-ton-delfon/