Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τον Ιούνιο δημοπρατούνται νέα έργα

Έξι στόχους έχει ορίσει η κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των 5+2 οδικών αξόνων, σύμφωνα με ομιλία του γενικού γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργου Δέδε, η οποία δόθηκε την Δευτέρα στο συνέδριο «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», στην Αθήνα.



- Την δημιουργία του πρώτου πανελλαδικού, υβριδικού, αναλογικού συστήματος διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους.

- Τη μείωση των διοδίων.

- Τη χρήση των δεικτών για την πορεία οικονομίας στη μεθοδολογία ορισμού της τιμής των διοδίων.

- Την θέσπιση ατέλειας για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα ΑμεΑ.

- Την μείωση των σταθμών διοδίων που μπορεί να υπάρχουν στα όρια ενός δήμου.

- Την θέσπιση αριθμού δωρεάν διελεύσεων, ή χαμηλού τιμήματος διελεύσεων για μόνιμους κατοίκους.

«Δεν μιλάμε για μείωση των διοδίων με αύξηση του χρόνου παραχώρησης. Λέμε ότι ο χρόνος θα πρέπει να είναι μεταβλητό δεδομένο. Εάν δηλαδή αυξάνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος θα μειώνεται ο χρόνος παραχώρησης» είπε ο κ. Δέδες, ο οποίος υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει άμεσα αποτελέσματα, διότι η βιωσιμότητα των έργων οδηγείται σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, μετά από τέσσερα κοινοτικά πακέτα στήριξης, τα ολοκληρωμένα λειτουργικά έργα είναι δραματικά δυσανάλογα σε σχέση με το μέγεθος των πόρων που επενδύθηκαν σε υποδομές.

«Η προσπάθεια προσέγγισης ιδιωτικών επενδύσεων στηρίχθηκε - όπως εύστοχα υπογράμμισε πρόσφατα ο Υπουργός Γ. Σταθάκης - στη φαραωνική σκέψη ότι θα φτιάχναμε ταυτόχρονα όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μαζί με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσα σε μια δεκαετία. Θεωρήθηκε ότι το Τραπεζικό σύστημα και η ιδιωτική χρηματοδότηση, μπορούν αδιαλείπτως να χρηματοδοτούν τα έργα υποκαθιστώντας τους περιορισμούς κρατικού προϋπολογισμού και του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων» είπε.

Ο κ. Δέδες σημείωσε ότι προτεραιότητα θα είναι ένα θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα και υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου έργων την δημοπράτηση των οποίων είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση - όπως το Καστέλι, τα «κομμένα» τμήματα των παραχωρήσεων κτλ. Μάλιστα, σημείωσε ότι όσα έργα πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα επαναδημοπρατηθούν από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε τμηματικούς διαγωνισμούς έργων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την μείωση της πορείας «υπερσυγκέντρωσης των έργων σε μεγάλες εργοληπτικές εταιρίες».

Στο μεταξύ, στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, κ. Δημήτρης Τζώρτζης σημείωσε ότι απαιτούνται υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που:
- Να προσφέρουν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο σε υψηλές και υπερ-υψηλές ταχύτητες, με χαρακτηριστικά καθολικότητας και για το broadband, και με τιμές προσιτές για όλους, κάνοντας χρήση κοινωνικού τιμολογίου για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

- Να δίνουν τη δυνατότητα για ηλεκτρονικές υπηρεσίες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

- Να ενθαρρύνουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξωστρεφών υπηρεσιών σε επιλεγμένους τομείς ενδιαφέροντος (τουρισμό, ναυτιλία, αγροτικά) και ενίσχυση συνεργειών μέσω clustering.

Ο κ. Τζώρτζης μίλησε για την ανάγκη ενός σύγχρονου πλαισίου υλοποίησης δημόσιων υποδομών & υπηρεσιών ΤΠΕ, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει επαναχρησιμοποίηση και "ανοικτότητα" των δεδομένων, εξωστρέφεια και διαλειτουργικότητα, βιωσιμότητα υπηρεσιών και υποδομών και μετά τον κύκλο όποιας χρηματοδότησής τους.

«Θα πρέπει να μεταβούμε από μια "βιομηχανία" επιδοτούμενων έργων, που άφηνε μόνο άδειες παλέτες, σε ένα δυναμικό περιβάλλον επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και επενδύσεων» κατέληξε.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=702959