Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

15 ελληνικά ιδιωτικά έργα αναμένουν έγκριση από ΕΤΕπ

Στη λίστα των έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI ή πακέτο Γιούνκερ) βρίσκονται δεκαπέντε ελληνικά ιδιωτικά έργα, που αναμένουν την αξιολόγησή τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα οποία έρχονται να προστεθούν στη λίστα των έργων που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας.


Η χώρα μας, πάντως, είναι μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη συμμετοχή σε εγκεκριμένα έργα –δύο μόλις έργα έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα–, γεγονός που αποδίδεται και στην καθυστερημένη κινητοποίηση των αρχών για τη διάδοση των δυνατοτήτων που παρέχει το πακέτο Γιούνκερ.

Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι αυτό «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τοπικές αρχές και άλλοι αρμόδιοι δεν έχουν προωθήσει τις ευκαιρίες αυτές όπως θα έπρεπε». «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών», σημείωσε ο κ. Κατάινεν, ο οποίος υποστήριξε ότι «κάποιοι υπουργοί μού έλεγαν όταν τους συναντούσα ότι, αφού δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, τότε δεν μας ενδιαφέρει».
Η λίστα των υποψηφιοτήτων του ιδιωτικού τομέα έχει κυρίως ενεργειακά έργα και, εκτός από την ΤΕΡΝΑ, που έχει καταθέσει τρία επενδυτικά σχέδια για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), περιλαμβάνονται επίσης μικρότερα έργα ΑΠΕ, αλλά και έργα στον τομέα του τουρισμού και των διευρωπαϊκών δικτύων. Οι εταιρείες που έχουν καταθέσει πρόταση για τη χρηματοδότησή τους είναι οι VoiceWeb, Kafsis Bio Industries, Greek Water Airports, Αιολική Ευβοίας, Μακρύνορος Ενεργειακή, Spider Energy, Viopar Energy κ.ά.
Τα δύο ιδιωτικά έργα που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα είναι της Creta Farm (δάνειο 15 εκατ. ευρώ) και η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και Procredit για δάνεια 20 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομίας πρότεινε για χρηματοδότηση 42 έργα υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. Στη λίστα που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομίας φιγουράρουν κατά κύριο λόγο ενεργειακά έργα αλλά και έργα από το υπουργείο Μεταφορών, και οι πρώτες αξιολογήσεις αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι.