Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

35.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Την επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», για 35.000 νοικοκυριά που είχαν υποβάλει αίτηση έως τα τέλη του 2015, χωρίς τελικώς να επωφεληθούν, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος.

Για την επανέναρξη του προγράμματος θα διατεθούν περί τα 120 εκατ. ευρώ και η διαδικασία για την οριστική ένταξη των δικαιούχων θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος την προσεχή εβδομάδα, που είναι αρμόδιο για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στόχοι του προγράμματος
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, πάγωσε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, μετά την εξάντληση των χρημάτων που αφορούσαν το σκέλος της επιχορήγησης του δανείου. Αποτέλεσμα ήταν να μείνει σε εκκρεμότητα ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων από νοικοκυριά, που -με δεδομένο την εξάντληση των πόρων- δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν, παρά την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι δικαιούχοι. Η ενεργοποίηση του προγράμματος γίνεται πλέον δυνατή μετά την εξεύρεση πόρων, που κατά ένα μέρος προέκυψαν από την αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και τους τόκους που εισπράχθηκαν από αυτά τα δάνεια. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με κάποιους πρόσθετους πόρους υπολογίζονται σε 120 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν για την ικανοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων.

Από το σύνολο των 35.000 νοικοκυριών που είχαν υποβάλει αίτημα, ένας σημαντικός αριθμός εκτιμάται ότι έχει αποθαρρυνθεί και δεν θα προχωρήσει τελικώς στην υλοποίηση της δαπάνης. Οι σχετικές αιτήσεις θα πρέπει άλλωστε να επανεξεταστούν από τις τράπεζες, που έχουν την ευθύνη για την έγκριση του δανείου σε σχέση με την εισοδηματική κατάσταση του αιτούντος. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός αριθμός αυτών που θα ωφεληθεί, αναμένεται ότι θα υπολείπεται των εκκρεμών αιτήσεων και ότι τα χρήματα θα επαρκέσουν για να καλύψουν τη ζήτηση για 25.000 νοικοκυριά.
Οροι των δανείων
Οι όροι του Προγράμματος δεν θα αλλάξουν και τα δάνεια που θα δοθούν θα είναι με τα ίδια κριτήρια, δηλαδή από 15% έως 70% επιχορήγηση του δανείου και επιδότηση του επιτοκίου από 30% έως 85%, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Με την υπαγωγή στο Πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης, ενώ το δάνειο δίνεται με:

• Δυνατότητα αποπληρωμής σε 4, 5, 6 έτη, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου.

• Δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις.

• Εξόφληση των προμηθευτών μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του δικαιούχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, μέσα από το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» έχουν μέχρι σήμερα εκταμιευθεί 45.403 δάνεια, συνολικού ύψους 197,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου ανήλθε στα 91,8 εκατ. ευρώ.