Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πάνω από 32.000 νοικοκυριά περιμένουν το «ξεπάγωμα» των κονδυλίων του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Στην επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» προσβλέπουν περίπου 32.000 νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Πάντως, οι τράπεζες βρίσκονται εν αναμονή της έναρξης χρηματοδότησης από την πλευρά του κράτους. προκειμένου να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, έχει “παγώσει” εδώ και μήνες λόγω της μη ύπαρξης χρημάτων που αφορούσαν το σκέλος της επιχορήγησης του δανείου, σύμφωνα πάντα με τραπεζικές πηγές. Από το σύνολο των 82.000 νοικοκυριών που έχουν υποβάλει αίτημα, περίπου το 1/4, ήτοι 8.000 νοικοκυριά, θα επωφεληθούν με την έναρξη του προγράμματος. Οι σχετικές αιτήσεις θα πρέπει άλλωστε να επανεξεταστούν από τις τράπεζες, που έχουν την ευθύνη για την έγκριση του δανείου σε σχέση με την εισοδηματική κατάσταση του αιτούντος. Το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται από 10.000 έως 100.000 ευρώ, με διάρκεια από 5 έως και 20 έτη. Η χρηματοδότηση μπορεί να καλύψει έως το 100% του προϋπολογισμού εργασιών και έως το 75% της αξίας του ακινήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες προσφέρουν σχεδόν τα ίδια πράγματα, καθώς το πρόγραμμα είναι πολύ συγκεκριμένο.

 Eurobank

H Eurobank, με βάση την πολυετή εμπειρία της στα προϊόντα «πράσινης» χρηματοδότησης, υποστηρίζει στην πράξη το green banking με το όλα-σε-ένα προϊόν «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας - Εξοικονόμηση Ενέργειας» με και χωρίς εξασφάλιση, που καλύπτει οποιαδήποτε «πράσινη» ανάγκη δανειοδότησης του ιδιώτη πελάτη, από την εγκατάσταση ενός απλού οικιακού συστήματος Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (π.χ. οικιακά φωτοβολταϊκά), έως την πλήρη ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Η κάλυψη από την τράπεζα προσφέρει (βάσει εκτιμήσεών της) τα εξής:

- Διπλά τζάμια (συμπεριλαμβάνονται παντζούρια, ρολά κ.λπ.) και κουφώματα (μέχρι και 20%).

- Ενίσχυση θερμομόνωσης τοίχων, μόνωση ταράτσας ή/και τοποθέτηση κελύφους (μέχρι και 40%).

- Θέρμανση: Εγκατάσταση ή αντικατάσταση καυστήρα / λέβητα με νέο πετρελαίου, φυσικού αερίου ή συστήματος με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μέχρι και 18%).

 Alpha Bank

Το στεγαστικό πρόγραμμα της σειράς  ''Alpha Πράσινες Λύσεις – Ενεργειακό Σπίτι'' δημιουργήθηκε για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους, απολαμβάνοντας παράλληλα προνομιακούς όρους χρηματοδοτήσεως.

Με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας, το στεγαστικό πρόγραμμα ''Ενεργειακό Σπίτι'' καλύπτει δαπάνες επισκευής ή και ανακαίνισης, όπως:

- Tοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων / υαλοπινάκων.

- Aντικατάσταση παλιού συστήματος καυστήρα / λέβητα.

- Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

- Λοιπές θερμομονωτικές εργασίες.

- Eγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 Εθνική Τράπεζα

Την ίδια ώρα, η Εθνική αναφέρει ότι το όφελος του προγράμματος είναι αμφίπλευρο και συμπληρώνει ότι ο πολίτης ωφελείται από την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του μια και ο λογαριασμός ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο, θα έρχεται σημαντικά μειωμένος μετά και τις παρεμβάσεις. Παράλληλα, η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας ωφελεί το περιβάλλον και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Ταυτόχρονα, η πολιτεία σχεδιάζει την επόμενη φάση του προγράμματος με αυξημένες δυνατότητες παρεμβάσεων και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη, στην οποία η Εθνική Τράπεζα θα έχει και πάλι κομβικό ρόλο.

 Τράπεζα Πειραιώς

Αναφορικά με την Πειραιώς, η τράπεζα αναφέρει ότι, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, οι παρεμβάσεις που μπορούν να επιλεγούν για να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι καθορισμένες και προκύπτουν βάσει συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή, αναλύονται δε στις παρακάτω κύριες κατηγορίες:

- Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος.

- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού.


 Μετά την ενεργειακή επιθεώρηση, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή όποιες και όσες παρεμβάσεις έχουν προταθεί και οδηγούν στην αναβάθμιση της κατοικίας κατά μία τουλάχιστον κατηγορία ή σε 30% εξοικονόμηση ενέργειας. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα πρέπει να πληρούν τα ανώτατα όρια δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης.