Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Στο 50% η ελάχιστη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Στα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμος ο οδηγός για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης νοικοκυριών στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.



Στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπεται ένα τμήμα επιδότησης ή/και χαμηλότοκου δανείου, ενώ το υπόλοιπο της δαπάνης θα καλύπτεται από ίδια συμμετοχή του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα το επιδοτούμενο ή/και δανειοδοτούμενο σκέλος θα αφορά το 50% της δαπάνης και θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια που θα εξειδικευθούν στον οδηγό του προγράμματος, ενώ η συμμετοχή κάθε νοικοκυριού πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο 50% της δαπάνης.
Για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα διατεθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία σε συνδυασμό με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα κινητοποιήσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι αναμένεται να προσεγγίσουν τις 40.000. Η προκήρυξη αναμένεται στο προσεχές δίμηνο και η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται τα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται η επιδότηση ή/και η δανειοδότηση, είναι να υπάρξουν περισσότερες κατηγορίες –ίσως και επτά– σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που περιελάμβανε τρεις βασικές εισοδηματικές κατηγορίες. Το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα θα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης, αλλά θα προστεθεί η παράμετρος των προστατευόμενων μελών, έτσι ώστε όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο να είναι το ποσοστό επιχορήγησης.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία θα είναι 25.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο, με παράλληλη επικαιροποίηση των τιμών για τα είδη που επιχορηγούνται, ώστε να αντανακλούν καλύτερα τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και να αποφευχθούν φαινόμενα υπερτιμολογήσεων. Θα υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη ενεργειακού συμβούλου που θα προετοιμάζει την αίτηση, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιούνται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις.
Η διαδικασία θα προβλέπει ότι σε πρώτη φάση οι δυνητικά ωφελούμενοι θα συμπληρώνουν στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος την αίτηση που θα αναρτηθεί στην επίσημη διαδικτυακή πύλη, θα αναρτούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα επιλέγουν, εάν επιθυμούν χορήγηση δανείου, την τράπεζα που θα εξετάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Σε δεύτερη φάση και μετά την έγκριση της πιστοληπτικής τους ικανότητας για όσους ωφελούμενους έχουν επιλέξει χορήγηση δανείου, οι δυνητικά ωφελούμενοι θα απευθύνονται σε ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/905691/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sto-50-h-elaxisth-symmetoxh-sto-neo-programma-e3oikonomw-kat-oikon