Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

«Πράσινο» για νέα αιολικά 160 MW από τη ΔΕΗ

 Την κατασκευή 3 νέων αιολικών πάρκων στη Ροδόπη, συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ στη Ροδόπη και 1 πάρκου ισχύος 7,5 μεγαβάτ στην Κρήτη ενέκρινε το ΔΣ της ΔΕΗ.
Τα έργα θα υλοποιήσει η θυγατρική της επιχείρησης, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 
Ειδικότερα, το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε καταρχήν το επενδυτικό πρόγραμμα της θυγατρικής της, όπως και το σχέδιο χρηματοδότησης για το μεγάλο αιολικό της Ροδόπης, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ.


Πρόκειται για 3 αιολικά πάρκα και συγκεκριμένα: 1 πάρκο ισχύος 54 MW, στις θέσεις «Γέρακας - Ρόμβος - Αλωνίστρα», 1 πάρκο ισχύος 44 MW, στις θέσεις «Κανδήλα - Κυρτόν» ΑΠ και, τέλος, πάρκο ισχύος 52 MW, στις θέσεις «Μηλιά - Καπετάνιος - Λιβαδοκορφή», του Δήμου Αρριανών Π.Ε. Ροδόπης στη Θράκη.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ, ποσοστό 60% της χρηματοδότησης της επένδυσης δηλαδή 108.000.000 ευρώ, θα προέρχεται από τραπεζική χρηματοδότηση και ειδικότερα μέσω επιστολής πρόθεσης χρηματοδότησης (letter of intent). Το υπόλοιπο 40% (72.000.000 ευρώ) εγκρίθηκε να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα οποία θα προέλθουν από εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ. Για την κάλυψη της συμμετοχής της ΔΕΗ, θα εξεταστούν οι δυνατότητες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύναψης ομολογιακού δανείου κ.λπ.
Ως προς την εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, αυτή θα εγκριθεί από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του μετόχου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., όταν αυτό απαιτηθεί, και πάντως αφού έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και πριν την έναρξη κατασκευής των αιολικών πάρκων.
Σε ό,τι αφορά το πάρκο της Κρήτης το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονής Τοπλού της Σητείας, έχει ισχύ 7,5 μεγαβάτ και προϋπολογισμό 9.002.700 ευρώ.
Για το εν λόγω έργο εγκρίθηκε να ασκηθεί δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση της δυναμικότητας κατά 3,3 MW, με πρόσθετο κόστος 3,96 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ που δημοσιεύθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την  καταρχήν έγκριση υλοποίησης της επένδυσης Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 150 MW, και συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, στη Ροδόπη, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί από την ΡΑΕ  η αξιολόγηση σχετικών αιτήσεων για χορήγηση Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Επίσης, στο πλαίσιο της πρότασης χρηματοδοτικής διάρθρωσης των εν λόγω επενδύσεων που ζητήθηκε από τη ΡΑΕ κατά τη συνήθη προβλεπόμενη διαδικασία, το ΔΣ αποφάσισε την καταρχήν έγκριση του σχεδίου χρηματοδότησης της επένδυσης ως ακολούθως:
- ποσοστό 60% της χρηματοδότησης να προέρχεται από τραπεζική χρηματοδότηση, και
- το υπόλοιπο 40% να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. που θα προέλθουν από εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ Α.Ε. (όπως μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με σύναψη ομολογιακού δανείου κ.λπ.) Η εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής θα εγκριθεί από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., όταν αυτό απαιτηθεί, και πάντως αφού έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις ή/και εγκρίσεις και πριν την έναρξη κατασκευής των Αιολικών Πάρκων.
Τέλος, το ΔΣ ενέκρινε:
-  την επένδυση κατασκευής ενός  Αιολικού Πάρκου στην  Κρήτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 7,5 MW και συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ 9.002.700, πλέον δικαιώματος προαίρεσης μίας ακόμα πρόσθετης Ανεμογεννήτριας έως 3,3 MW προϋπολογισμού Ευρώ 3.960.000, και
-  την διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου».
Πηγή: http://www.energypress.gr/news/Prasino-gia-nea-aiolika-160-MW-apo-th-DEH