Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Καταργούνται τα κατώτατα όρια προϋπολογισμού δημοσίων έργων

 Στην άμεση κατάργηση των κατώτατων ορίων προϋπολογισμού δημοσίων έργων και προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με απόφαση του γενικού γραμματέα Στράτου Σιμόπουλου προς εφαρμογή του νόμου 4278/2014.

Με τον Ν. 4278/2014 καταργούνται τα ανώτατα και κατώτατα όρια προϋπολογισμού δημοσίων έργων και προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών ανά κατηγορία και τάξη με βάση τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αναθέσεις δημοσίων έργων, μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και στα Μητρώα Μελετητών και Εταιρειών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
 Η απόφαση του κ. Σιμόπουλου αναφέρει πως η κατάργηση των κατωτάτων ορίων είναι άμεσης εφαρμογής και καταλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων έργων, μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών (ανοικτές, κλειστές και με διαπραγμάτευση), στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί προσφορές μέχρι τις 4 Αυγούστου 2014 ανεξάρτητα από τις τυχόν αντίθετες προβλέψεις των οικείων διακηρύξεων. Κατά συνέπεια στις παραπάνω διαδικασίες είναι δυνατή η συμμετοχή όλων των υποψηφίων, που καλύπτουν τα ανώτατα όρια χωρίς κανένα περιορισμό κατώτατων ορίων.

Αντίθετα, στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ξεκαθαρίζεται πως οι διατάξεις του Ν. 4278/2014 που αφορούν στα ανώτατα όρια προϋπολογισμού δημοσίων έργων παραμένουν σε ισχύ και συνεπώς δεν επέρχονται σχετικές μεταβολές στον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών, μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου από το νόμο Προεδρικού Διατάγματος στο προσεχές διάστημα. Με το Προεδρικό Διάταγμα θα ορισθεί ο χρόνος κατάργησης των ανωτάτων ορίων και θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων έργων και μελετών.
Πηγή: http://news.in.gr