Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Το υπ. Υποδομών ενέκρινε 63,1 εκατ. για τρία οδικά έργα

Τη διάθεση 63,1 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό, τη Νέα Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα:
Ολυμπία Οδός: Θα καταβληθούν 21,7 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό, ως τμήμα της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου. Το ποσό αντιστοιχεί στην πρόοδο του έργου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η οποία ανερχόταν στο 54,53% της εθνικής οδού Κορίνθου - Πάτρας.

Επίσης αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον 411.000 ευρώ στην κοινοπραξία για επιπλέον εργασίες που πραγματοποίησε στο 81ο-84ο χλμ. του έργου (κατασκευή του αυτοκινητόδρομου σε επίχωμα για να διατηρηθούν με κατάχωση αρχαιολογικά ευρήματα). Μέχρι στιγμής η κοινοπραξία έχει λάβει 314 εκατ. ευρώ από τα 607,6 εκατ. ευρώ της αρχικής χρηματοδότησης, 158 εκατ. από τα 238 εκατ. της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής και 314 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις.

Νέα Οδός: Το υπουργείο θα καταβάλει 27,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία, την τρίτη δόση της αποζημίωσης που αποφασίστηκε ότι θα λάβει η εταιρεία με τη συμφωνία επανεκκίνησης (μέχρι στιγμής έχει λάβει 86,1 εκατ. ευρώ από τα 95 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, το υπουργείο ενέκρινε την καταβολή ακόμα 16,1 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία. Πρόκειται για το ποσό που είχε οριστεί μέσα από τη συμφωνία επανεκκίνησης ως «κόστος επανακινητοποίησης» και ήταν πλέον των 95 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης που αποφασίστηκε να λάβει ο εργολάβος. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Οδός έλαβε στο παρελθόν ακόμα 3 εκατ. ευρώ για καθυστέρηση έναρξης παραχώρησης. Επιπλέον ο κατασκευαστής της Ιονίας Οδού λαμβάνει και αυτός αποζημίωση (μέχρι στιγμής του έχουν καταβληθεί 84,3 εκατ. ευρώ από τα 106,5 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης). Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του δρόμου, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο έργο 253,5 εκατ. ευρώ (από τα 360 εκατ. ευρώ της αρχικής συμβολής). Και θα καταβληθούν επίσης 279 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του έργου και τις σήραγγες της Κλόκοβας.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Τέλος, εγκρίθηκε η καταβολή 104.500 ευρώ στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για τη δαπάνη απόσπασης και μεταφοράς αρχαίων.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/797041/article/oikonomia/epixeirhseis/to-yp-ypodomwn--enekrine-631-ekat--gia-tria-odika-erga