Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Αγωγοί: Ξεκινά μεγάλος διαγωνισμός για τους σωλήνες του TAP

Η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, ξεκίνησε τη διαδικασία για τον «μέγα» διαγωνισμό προμήθειας των σωλήνων μήκους 780 χιλιομέτρων. Σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη οι χώροι διαχείρισης. Αρχές του 2015 η αξιολόγηση των προμηθευτών.

Ανακοινώθηκαν από την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, οι όροι προεπιλογής των εταιρειών που θα κληθούν να κάνουν προσφορές για την προμήθεια των χαλύβδινων σωλήνων μήκους 780 χιλιομέτρων και βάρους 443.000 τόνων.
Συγκεκριμένα, η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διαιρεί τη συνολική προμήθεια των σωλήνων και άλλων εξαρτημάτων του αγωγού, σε έξι μερίδες (lots). Από αυτές οι τρεις αφορούν σε τμήματα αγωγού συνολικού μήκους 680 χιλιομέτρων (250 χιλιόμετρα, 240 και 190) και οι υπόλοιπες σε μικρότερα τμήματα μήκους 88 χιλιομέτρων (23 χιλιόμετρα, 25 και 40), διαμέτρου 48 ιντσών.
Για τη διαχείριση (logistics) ορίζονται περιοχές παράδοσης των σωλήνων και συγκεκριμένα, στην Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, το Δυρράχιο της Αλβανίας και το Μπάρι της Ιταλίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προσφορές θα γίνονται για κάθε μερίδα ξεχωριστά, ενώ διαγωνιζόμενος θα μπορεί να κάνει προσφορά για περισσότερες της μίας μερίδες.
Μεταξύ των όρων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών της εταιρείας. Για κάθε προσφορά ορίζεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ (μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών) ή τα 900 εκατομμύρια ευρώ για προσφορές σε περισσότερες της μίας μερίδες που αφορούν μήκος σωλήνων από 190 – 250 χιλιόμετρα. Για τις μερίδες με τα μικρότερα μήκη, ο κύκλος εργασιών περιορίζεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή προμηθειών του ΤΑΡ, Knut Steinar Kvindesland, η κατανομή της προμήθειας σωλήνων σε μικρότερα τμήματα, έγινε προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν περισσότερες εταιρείες στη διαδικασία της προκαταρκτικής αξιολόγησης. Ο ίδιος τονίζει ότι η εταιρεία θα τηρήσει με αυστηρότητα τους όρους που έχει θέσει για τη συμμετοχή στη διαδικασία, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας προσωπικού και προστασίας του περιβάλλοντος. Εκτιμά δε, ότι η διαδικασία της προκαταρκτικής αξιολόγησης θα έχει οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2015.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, συμμετοχή στο διαγωνισμό θα διεκδικήσει η ελληνική Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία έχει αναλάβει έργα παρόμοιου μεγέθους εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ διαθέτει και προηγμένη τεχνογνωσία.
Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1286439/agogoi-xekina-megalos-diagonismos-gia-toys-solhne.html