Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

«Σίριαλ» με Τέσσερις Εργολαβίες της ΑΚΤΩΡ στη Σερβία

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί η τύχη τεσσάρων εργολαβιών κατασκευής οδικών τμημάτων, συνολικού μήκους 48 χιλιομέτρων, που εκτελεί η ΑΚΤΩΡ στη Σερβία και η παράδοσή τους έχει καθυστερήσει.


 Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών & Δημοσίων Εργων της Σερβίας, χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση του αντιπροέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα με την υπουργό (και αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης) Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί άλλη μια συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Κούτρας είχε συμφωνήσει να παραδώσει νέο σχέδιο για την ολοκλήρωση των έργων.

Η ΑΚΤΩΡ, είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξίες, εκτελεί τέσσερα έργα επί σερβικού εδάφους, που αποτελούν τμήματα του οδικού άξονα Nis - Dimitrovgrad, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα Χ. Πρόκειται για τα τμήματα Prosek - Crvena Reka, Crvena Reka - Ciflik, Stanicenje-Pirot καθώς και την παράκαμψη Dimitrovgrad. Τα τρία από τα τέσσερα τμήματα έπρεπε με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα να παραδοθούν στα τέλη του 2016, με την εξαίρεση ενός μικρού κομματιού στο τμήμα Prosek - Crvena Reka.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κα Μιχαΐλοβιτς είχε δηλώσει πως μετά την προγραμματισμένη για χθες συνάντηση θα αποφασιστεί ποιες από τις τέσσερις συμβάσεις θα ακυρωθούν. Σημειώστε πως από τα έργα στη γειτονική χώρα, η τεχνική εταιρεία έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα σημαντικότατες ζημίες, που φαίνεται πως θα μεγαλώσουν.

Στόχος της υπουργού είναι να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του έτους, όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς. Όπως είπε, "για ένα τμήμα έχει ζητηθεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, το οποίο εμείς δεν δεχθήκαμε. Θα εξετάσουμε τις συμβάσεις μία-μία και θα αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε ή θα διακόψουμε τη σύμβαση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεχθούμε και άλλο αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση τα έχει πληρώσει όλα". Η ίδια υποστηρίζει πως το υπουργείο έχει προτείνει ότι, εάν είναι απαραίτητο, να ενταχθούν επιπλέον εταιρείες στις εργολαβίες, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα.

Η πλευρά του ελληνικού ομίλου αποδίδει τις καθυστερήσεις σε σειρά προβλημάτων που δεν λύνουν εδώ και μήνες οι σερβικές αρχές. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να αποφύγει τις αιχμές από τις τοπικές εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται ειδική έκθεση που παραδόθηκε στην υπουργό Μεταφορών και Δημοσίων Έργων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αρμόδια εποπτική αρχή δεν προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους για την πρόοδο των έργων, ούτε ακύρωσαν τη σύμβαση ακόμη και όταν διαπιστώθηκε πως δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Επιπλέον, «στην ΑΚΤΩΡ έχουν καταβληθεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ για συμπληρωματικές εργασίες, οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί στη σύμβαση». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως σε ορισμένα τμήματα οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια.

Πηγή:  http://www.energia.gr/article.asp?art_id=113290