Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Εντός του 2015 θα αρχίσουν τα έργα για ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Μέσα στο 2015 αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να αρχίσουν τα έργα για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, αφού στις αρχές του ίδιου χρόνου ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου.

Με χθεσινές του δηλώσεις, ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στρ. Σιμόπουλος εκτίμησε ότι «η δημοπράτηση για την κατασκευή του έργου θα γίνει εντός του 2015 και, αν όλα πάνε καλά με τον διαγωνισμό, περί τα μέσα του 2015 μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες».
Οπως εξήγησε ο ίδιος, η όλη διαδικασία για το έργο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και τώρα πρόκειται να εισέλθουμε στην ουσιαστική φάση του έργου. Πρόκειται για μια παρέμβαση, η οποία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα και θα τελειώσει στην Ομόνοια και, όπως διαβεβαίωσε, ο κ. Σιμόπουλος «δεν θα υπάρξει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα από την πεζοδρόμηση». Ο σχεδιασμός της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου προβλέπει την ύπαρξη πολλών διαδρόμων πρόσβασης των λεωφορείων, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα ταξί. Στη μέση του πεζόδρομου προβλέπεται ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Παράλληλα, οδοί, όπως είναι η Αμερικής και η Εμμανουήλ Μπενάκη, δεν προβλέπεται να πεζοδρομηθούν, επιτρέποντας πρακτικά τη διαμπερή κίνηση των λεωφορείων που θα διασχίζουν την πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου. Οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση, εκπονήθηκαν με την επίβλεψη της Αττικό Μετρό Α.Ε. και, όπως εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος, στον σχεδιασμό των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που θα είναι αποτέλεσμα της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, συμμετείχαν κυρίως τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.
Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΠΕΡΑΑ, το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και από την Περιφέρεια Αττικής. «Πρόκειται για ένα απολύτως περιβαλλοντικό έργο, γιατί στο μεγάλο της μήκος η γραμμή του τραμ θα τροφοδοτείται από συσσωρευτές, ενώ όλες οι φυτεύσεις που θα γίνουν θα αρδεύονται από τα νερά της βροχής μέσω κατάλληλων ταμιευτήρων», δήλωσε ο κ. Σιμόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται και η επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου.
«Είναι ένα έργο το οποίο θα εκτελέσει η Αττικό Μετρό Α.Ε. και έρχεται ως συμπλήρωμα άλλων δύο έργων», εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος. Πρόκειται ουσιαστικά για το συμπλήρωμα της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου και της κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό και «συμπληρώνει κάτι αντίστοιχο με την τριλογία των έργων που έχουμε μπροστά μας από τα παλαιά διατηρητέα κτίρια της Αθήνας», εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος, περιγράφοντας το σύνολο των παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία).
Πηγή: www.kathimerini.gr