Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακαίνιση κτιρίων: νέες δουλειές, με πρώτο μεγάλο πελάτη το Δημόσιο

Λεφτά για πετρέλαιο μπορεί να μην υπάρχουν, όλοι όμως οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες και κτίρια με κεντρική θέρμανση θα πρέπει να εγκαταστήσουν μέχρι το τέλος του 2016 ατομικούς «έξυπνους» μετρητές, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων. Η υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου είναι μάλλον ελαστική, καθώς στο σ.ν. προβλέπεται πως αυτό θα γίνει μόνον «αν είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικώς αποδοτικό».


Υπενθυμίζεται, όμως, πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πιλοτική εγκατάσταση των πρώτων 170.000 έως 200.000 «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί προάγγελο για τη μεγάλη μπίζνα αντικατάστασης συνολικά 7 εκατ. συμβατικών ρολογιών της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σε αυτό προβλέπονται μεταξύ άλλων υποχρεωτικά ή προαιρετικά μέτρα για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως μεταξύ άλλων η επιβολή πρόσθετης φορολογίας σε επιχειρήσεις ή νοικοκυριά προκειμένου να αποτρέπεται η υπερκατανάλωση ενέργειας, η παροχή φορολογικών κινήτρων για τη χρήση τεχνολογιών μείωσης της κατανάλωσης κ.α. Στόχος είναι μέσα από παρεμβάσεις στα κτίρια, ανακαινίσεις και αντικατάσταση ενεργειακών συστημάτων παλαιάς τεχνολογίας να εξοικονομείται κάθε χρόνο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τουλάχιστον 1,5% ενέργειας σε σχέση με τον ετήσιο όγκο πωλήσεων των προμηθευτών ενέργειας.

Για τις εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, τους ενεργειακούς επιθεωρητές αλλά και τις εταιρείες που εμπορεύονται ενεργειακά ή οικοδομικά προϊόντα, ανοίγουν νέες δουλειές, με πρώτο μεγάλο πελάτη το Δημόσιο, η ανακαίνιση των κτιρίων του οποίου θα είναι υποχρεωτική ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους καταναλωτές. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως κάθε χρόνο θα ανακαινίζεται το 3% του εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή και ψυχόμενων κτιρίων που είναι ιδιόκτητα και στεγάζουν τη δημόσια διοίκηση και τα οποία δεν πληρούν τις εθνικές απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης.

Τα κτίρια με τη χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση αποτελούν προτεραιότητα στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπου αυτά είναι οικονομικώς αποδοτικά και τεχνικώς εφικτά.