Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΤΚΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη λίστα των ισχυρότερων διεθνών κατασκευαστικών

Κέρδισαν θέσεις στον κατάλογο του αμερικανικού περιοδικού ENR με τους 250 μεγαλύτερους διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους η ΜΕΤΚΑ και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στη λίστα περιλαμβάνεται, όπως κάθε χρόνο και η παλαιστινιακών συμφερόντων CCC, που εδρεύσει στην Αθήνα, αλλά κυριαρχεί στις αγορές της Μέσης Ανατολής.


Δύο ελληνικές τεχνικές εταιρείες περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού Engineering News Record (ENR) με τους 250 μεγαλύτερους κατασκευαστές του κόσμου με βάση τα έσοδα από τις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για την ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ -2,80%, του ομίλου Μυτιληναίος που βρίσκεται φέτος στην θέση 112 της λίστας (από τη θέση 123 πέρυσι) με έσοδα από τις διεθνείς αγορές περί τα 737,7 εκατ. ευρώ για το 2013 και τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ που βρίσκεται στην 156η θέση (από τη θέση 163 στον περυσινό κατάλογο) με διεθνή έσοδα 419,2 εκατ. ευρώ.
Παραδοσιακά περιλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις της λίστας του ENR ένας κατασκευαστικός κολοσσός που εδρεύει στην Αθήνα (με βάση ειδικό φορολογικό καθεστώς), αλλά κυριαρχεί στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για την παλαιστινιακών συμφερόντων Consolidated Contractors Company (CCC) η οποία βρέθηκε φέτος στην 24η θέση της λίστας με διεθνή έσοδα 5,29 δισ. ευρώ.
Στην πρώτη πεντάδα του φετινού καταλόγου του ENR δεν υπήρξε, πάντως, καμία αλλαγή σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ισπανικός όμιλος ACS με έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες περί τα 44,05 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθεί η γερμανική Hochtief (μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι η ACS…) με διεθνή έσοδα 34,8 δισ. δολάρια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται και φέτος ο μη εισηγμένος αμερικανικός κατασκευαστικός κολοσσός Bechtel, ενώ ακολουθεί ο γαλλικός όμιλος Vinci με διεθνή έσοδα 20,29 δισ. δολαρίων. Η πεντάδα κλείνει με την επίσης αμερικανική Fluor Corp η οποία πέρυσι είχε έσοδα 16,78 δισ. ευρώ.
Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1251719/metka-kai-ellaktor-sth-lista-ton-ishyroteron-diethn.html