Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ανω του 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά των ακινήτων

Σε πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν οι άμεσες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων έως το τέλος του έτους, καταγράφοντας συνολική άνοδο της τάξεως του 334% σε σχέση με το 2012, όταν εκτιμάται ότι είχαν επενδυθεί μόλις 230 εκατ. ευρώ. Την πρόβλεψη αυτή πραγματοποίησαν από το βήμα του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo εντός της εβδομάδας, φορείς της αγοράς που έκαναν λόγο για σαφή ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και κατά το τρέχον έτος.
Ωστόσο αρκετοί από τους όψιμους ενδιαφερόμενους είναι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, ήδη κατά το φετινό εννεάμηνο, οι άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα έχουν αγγίξει τα 730 εκατ. ευρώ, με κινητήριο μοχλό το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των συναλλαγών του ξεπέρασε τα 660 εκατ. ευρώ. Με βάση τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Jones Lang LaSalle, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, ποσό 417 εκατ. ευρώ επενδύθηκε για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων, 270 εκατ. ευρώ αφορούσαν γραφειακούς χώρους, ενώ 39 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε βιομηχανικούς χώρους. Σημειωτέον ότι η έρευνα της εταιρείας καταγράφει μόνο συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 2,5 εκατ. ευρώ.


Η αύξηση σε αριθμούς

Ενδεικτικό της ανόδου των επενδύσεων σε ακίνητα φέτος, είναι και το ότι το 2013, το αντίστοιχο μέγεθος δεν είχε ξεπεράσει τα 410 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η επίδοση του 2012, όταν είχαν επενδυθεί μόλις 230 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την επικεφαλής της εταιρείας, κ. Δίκα Αγαπητίδου, το 2014 θα χαρακτηριστεί από αύξηση της τάξεως του 100% σε σχέση με το 2013. Ωστόσο, όπως τόνισε, το μέγεθος αυτό θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο, αν η πρόσβαση των επενδυτών σε τραπεζική χρηματοδότηση ήταν ευκολότερη και αν το φορολογικό καθεστώς ήταν σταθερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ολοκλήρωση του 2013, το ποσοστό δανειοδότησης για επενδυτική συμφωνία στην αγορά ακινήτου στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσε το 40%, έναντι ποσοστού 70% στις αρχές του 2007.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» των πιθανών προορισμών των ξένων επενδυτών ακινήτων. Για παράδειγμα, στην αγορά της Ρουμανίας αναμένονται φέτος επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα πιο δυναμικά κινούνται οι αγορές της Πολωνίας και της Τσεχίας, με επενδύσεις της τάξεως των 4 δισ. ευρώ ακόμα και την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτό ανέφερε στην Prodexpo ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, εκ των συνιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας Bluehouse Capital, η οποία έχει αναπτύξει έντονη παρουσία στις εν λόγω αγορές. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τόμας Γούτεν, επικεφαλής του κλάδου συμβούλων επενδύσεων στην εταιρεία Newmark Grubb Knight Frank, η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται πλέον όλο και περισσότερο στον επενδυτικό χάρτη, ενώ όσο πιο πολύ προχωρά η ανάκαμψη της οικονομίας, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα γίνεται όλο και εντονότερο. Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι όσο οι ζητούμενες τιμές παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και διατηρείται η έλλειψη ρευστότητας, είναι σαφές ότι οι αγοραπωλησίες επενδυτικών ακινήτων θα παραμένουν «σε ρηχά νερά». Ενας ακόμα λόγος που δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνιών για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον προέρχονται κατά κανόνα από τον επενδυτικό/χρηματοοικονομικό κλάδο, δηλαδή δεν πρόκειται για εταιρείες ακινήτων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα και την πρόθεση να αντιληφθούν τις εκάστοτε ιδιομορφίες που ισχύουν σε μια αγορά όπως η ελληνική.