Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Στην «Aκτωρ» η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης

Υστερα από 8 χρόνια αναζήτησης μειοδότη, το λιγνιτικό κοίτασμα της Βεύης, τη δημοπράτηση του οποίου διαχειρίστηκαν 5 υπουργοί, καταλήγει στην εταιρεία AKTΩΡ. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου υπέγραψε χθες την υπουργική απόφαση για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, αφού προηγουμένως συζητήθηκαν με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι όροι της σχετικής σύμβασης.



Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πλήρως με την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, εξέλιξη που θα δώσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Η παραχώρηση του κοιτάσματος θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης της εκμετάλλευσης του γειτονικού κοιτάσματος που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ και τροφοδοτεί κατά ένα μικρό μέρος σήμερα τη μονάδα Μελίτη 2 της Φλώρινας. Το γεγονός ότι το κοίτασμα της Βεύης που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ όπως και η αδειοδοτημένη μονάδα Μελίτη 2 συμπεριλαμβάνεται στα πάγια που θα εισφερθούν στη «Μικρή ΔΕΗ» προσδίδει στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ ρόλο στην αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ διαχειρίζεται μέσω σύμβασης που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ και το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας που τροφοδοτεί τη Μελίτη 1, ενώ δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής συμμετέχοντας στην εταιρεία Elpedison με συνεταίρους τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Εdison που ελέγχεται από την ΕDF. H Eπιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Βεύης είχε αξιολογήσει την προσφορά της ΑΚΤΩΡ ως καλύτερη από τον Αύγουστο του 2013.
Η πρώτη προκήρυξη του έργου έγινε τον Μάιο του 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα. Το 2009 ο κ. Γιάννης Μανιάτης από τη θέση του υφυπουργού τότε επαναπροκήρυξε το έργο, με νέα μεθοδολογία, διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου. Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διαθέτει συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ύψους 900 εκατ. τόνων που μπορούν να στηρίξουν την τροφοδοσία μιας μονάδας 400 MW. Την εκμετάλλευσή του κατά το παρελθόν είχε αναλάβει η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (Κ. Βαρβούτη) και μετά την πτώχευση της εταιρείας επανήλθε στο Δημόσιο, αλλά έμεινε ανενεργό για 15 χρόνια περίπου.

Το προς παραχώρηση ορυχείο αποτελεί προέκταση γειτονικού κοιτάσματος που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ για την τροφοδοσία της μονάδας Μελίτη 1, αλλά η επιχείρηση αδυνατεί μέχρι σήμερα να το εκμεταλλευτεί πλήρως και αυτό γιατί γεωλογικά και τεχνικά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς την παράλληλη αξιοποίηση του κοιτάσματος που παραχωρείται στην ΑΚΤΩΡ.

Στις άμεσες ωφέλειες που θα έχει το Δημόσιο από την εκμίσθωση του ορυχείου αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ότι στα πρώτα 15 έτη τα άμεσα καθαρά έσοδα από μισθώματα θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε επίσης τη δέσμευση του επενδυτή για πρόσθετες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που ανέρχονται στη 15ετία πάνω από 26 εκατ. ευρώ καθώς και την υποχρέωση να προβεί σε ερευνητικές εργασίες ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ.
Πηγή: kathimerini.gr