Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Φοροαπαλλαγή για τα «πράσινα» κτίρια

Τη φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με προϋπολογισμό έως 15.000 ευρώ, πρότεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές.

«Πιστεύω ότι η 100% φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών κατοικιών για δαπάνες ως 15.000 ευρώ προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους αποτελεί ολοκληρωμένη οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική παρέμβαση, που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός, επικαλούμενος την εμπειρία από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ Οίκον» .
400 εκατ. ευρώ
Για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 το υπουργείο διεκδικεί επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος. «Είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες οι Ελληνες πολίτες, ιδιοκτήτες των περίπου 5,5 εκατ. κατοικιών της χώρας, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών, αρκεί η πολιτεία να τους δώσει το κίνητρο της φοροαπαλλαγής», τόνισε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι οι φοροαπαλλαγές θα υπερκεραστούν από την καταβολή του ΦΠΑ και των αντίστοιχων φόρων και τελών, που θα προκύψουν από την έκδοση των τιμολογίων για τα έργα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μανιάτης εκτιμά ότι η δράση μπορεί να δημιουργήσει τους επόμενους μήνες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της οικοδομής και να οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων στα νοικοκυριά που θα αξιοποιήσουν το κίνητρο αυτό, καθώς οι ενεργειακές παρεμβάσεις μπορούν να εξοικονομήσουν ως και 40% του ενεργειακού κόστους σε ετήσια βάση. Εξάλλου άνω του 70% των υλικών που χρησιμοποιούνται για τα έργα αυτά παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες - βιομηχανίες.