Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2016 της Περιφέρειας Αττικής ο οποίος προβλέπει 863 έργα κόστους 924 εκατ. ευρώ

Με αναπτυξιακό – κοινωνικό προσανατολισμό, με πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση σε έργα υποδομής, συζητείται και αναμένεται να εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016 καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Αττικής.


«Συγκροτούμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Αττικής, με σημαντικού εύρους πρόγραμμα εκτελεστέων έργων προϋπολογισμού 924 εκατομμυρίων ευρώ» ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και χαρακτήρισε το 2016 ως «έτος υλοποίησης» με όρους διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Προϋπολογισμού, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος τόνισε ότι εφόσον το 2015 ήταν το έτος της «καταγραφής και θεμελιώδους συγκρότησης και σύστασης των αυτονόητων που έλειπαν» με τον φετινό προϋπολογισμό «συγκροτούμε με έργα υποδομής την Περιφέρεια Αττικής». Υπογράμμισε ακόμη πως τα κονδύλια θα κατανεμηθούν για τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως τα αντιπλημμυρικά και τα έργα απορροής των όμβριων και αποχέτευσης, καθώς και για να εφαρμόσει η Περιφέρεια ένα νέο σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλα αυτά επιχειρούνται μέσα από 863 έργα, κόστους άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ο κ.Καραμάνος.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων για τα επιμέρους κεφάλαια του προϋπολογισμού ενώ στη συνεδρίαση παρενέβησαν επίσης οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας, Ηλιούπολης, Βούλας Βάρης – Βουλιαγμένης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Σγουρός, έκανε λόγο για «διάλογο κωφών», τονίζοντας ότι «δεν θα ενδώσει στον λαϊκισμό» και υπενθύμισε ότι η Διοίκησή του «δημιούργησε το ταμειακό πλεόνασμα». «Στον προϋπολογισμό του 2016 οι αριθμοί ευημερούν», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι στην Αυτοδιοίκηση «πρέπει να υπάρχουν συνθέσεις».
Από την πλευρά του ο Πάρις Ευαγγελίου, εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική 180 μοίρες» στην τοποθέτησή του έκανε μια απαρίθμηση των θετικών και των αρνητικών στοιχείων του Προϋπολογισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής».
Τέλος, οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία τους, επέκριναν τον Προϋπολογισμό ως «σύμφωνο με τις επιταγές των δανειστών» και «στις δεσμεύσεις των ιδιωτικών συμφερόντων». Και παρατήρησαν ότι απολογιστικά τα έργα που υλοποιήθηκαν το 2015 είναι πολύ λιγότερα από τα εξαγγελθέντα και ότι τα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σημειώνουν «δραματική μείωση σε σημείο εξαφάνισης»

Πηγή: http://web.tee.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-2016-%CF%84/