Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Δημιουργείται Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής

Τη δημιουργία Επιτροπής για τον Συντονισμό Μεγάλων Έργων Υποδομής αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, εφαρμόζοντας ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές.


Ειδικότερα, σύμφωνα με πράξη υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεσπίζεται Επιτροπή για τον Συντονισμό Μεγάλων Έργων Υποδομής, με στόχο να ξεμπλοκάρει τα εν εξελίξει μεγάλα έργα της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί:

Επικρατείας αρμόδιος για θέματα συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου ως Συντονιστής, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Επίσης, συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την πράξη, η Επιτροπή πραγματοποιεί:
Έγκριση σχεδίων δράσης. Συστηματική παρακολούθηση των εγκριθέντων και εκπονούμενων σχεδίων δράσης. Εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργήσουν καθυστερήσεις. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των καθυστερήσεων. Προώθηση διοικητικών πράξεων ή και νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για αντιμετώπιση προβλη− μάτων. Επικαιροποίηση / αναθεώρηση σχεδίων δράσης, εφόσον απαιτείται.

Στο έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, εντάσσονται τα σχέδια δράσης των συμβάσεων παραχώρησης για τους πέντε αυτοκινητόδρομους και της ολοκλήρωσης της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, τα έργα στα οποία απαιτείται η εκπόνηση, έγκριση και παρακολούθηση σχεδίου δράσης είναι οι συμβάσεις παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Ε65, της Ιόνιας Οδού, του Μορέα.

Επίσης, στις αρμοδιότητές της εντάσσεται η ολοκλήρωση κατασκευής της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης και τα έργα στερεών και υγρών αποβλήτων:

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών απόβλητων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Σερρών. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Δήμων Ραφήνας − Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας.

«Ολοι οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προώθηση των εισηγήσεων, προτάσεων ή αποφάσεών της. Οφείλουν επίσης να παρέχουν σ' αυτήν την αναγκαία ενημέρωση και κάθε διευκόλυνση για το έργο της» σημειώνεται.

«Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Συντονιστή, ο οποίος καθορίζει και την ημερήσια διάταξη, και συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και εκτάκτως όποτε χρειαστεί» καταλήγει η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου είχε θεσπίσει διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων, η οποία όμως δεν αξιοποιήθηκε από τις κατοπινές κυβερνήσεις.