Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Το α' εξάμηνο του 2016 θα είναι έτοιμο το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι έτοιμο το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στον Φαληρικό Όρμο που περιλαμβάνει την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο, για το κοινό οι εγκαταστάσεις θα ανοίξουν το πρώτο εξάμηνο του 2017.


Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα με την ολοκλήρωση του ενεργειακού στεγάστρου το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον καινοτόμα χαρακτηριστικά του έργου.


Όπως έγινε την Τετάρτη γνωστό, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του έργου, το στέγαστρο στηρίζεται σε 30 υποστυλώματα και αποτελείται από 717 ξεχωριστά και προκατασκευασμένα τεμάχια -πάνω από το χώρο της Λυρικής Σκηνής.

Το βάρος του είναι 4.700 τόνοι και οι διαστάσεις 100 Χ 100 μέτρα. Το υψηλότερο σημείο του στεγάστρου φθάνει τα 46 μέτρα και δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής που αιωρείται πάνω από το ΚΠΙΣΝ.

Όπως αναφέρθηκε, το ενεργειακό στέγαστρο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2 GWh ανά έτος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το έργο έχει διανύσει ήδη 39 μήνες κατασκευής και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν: ο Φάρος-μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πάνω από το κτίριο της ΕΛΣ. Τα υαλοστάσια των προσόψεων. Τα δάπεδα, οι ψευδοροφές, τα φωτιστικά, οι μηχανισμοί της Κεντρικής και της Εναλλακτικής Σκηνής και οι χώροι των θεατών με τα καθίσματα.

Επίσης, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση των φωτοβολταικων στο στέγαστρο αλλά και την πλήρωση του καναλιού με θαλασσινό νερό. Την ίδια ώρα, στον περιβάλλοντα χώρο ολοκληρώνεται η κατασκευή των βοηθητικών κτιρίων και θα ακολουθήσει η κατασκευή της εσωτερικής οδοποιίας, των αθλητικών εκτάσεων και η φύτευση του υπόλοιπου πάρκου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 596 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη, ο Γιώργος Αγουρίδης μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος για την καλύτερη προετοιμασία της μετάβασης του έργου προς το Δημόσιο, μεταξύ άλλων, έχει συσταθεί μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή η οποία έχει ήδη συνεδριάσει (από την έναρξη των εργασιών) 59 φορές.

Δύο από τις συνεδριάσεις έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ υπάρχει η σκέψη η επομένη συνεδρίαση να γίνει μέσα στο χώρο των υπό κατασκευή εγκαταστάσεων. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αλλά και ο Δήμος Καλλιθέας.
Πηγή: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5317685/to-a-eksamhno-toy-2016-tha-einai-etoimo-to-kentro-politismoy-stayros-niarxos/