Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τουριστική σεζόν με... έργα αποχέτευσης στον Πλαταμώνα (φωτο)

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους επιχειρηματίες του παραλιακού μετώπου του Πλαταμώνα Πιερίας η έναρξη από τις 17 Μαΐου έργων για την κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλαταμώνα.


 Πρόκειται για ένα κοινοτικό έργο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που είχε παγώσει από τον Μάιο του 2015, τόσο λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στην εκταμίευση κονδυλίων η επιβολή capital controls όσο και λόγω κωλλυμάτων του ανάδοχου. Το γεγονός ότι η κατασκευή του αγωγού θα γίνει στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, έχει φέρει αναστάτωση στους 50 και πλέον επιχειρηματίες της περιοχής (λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των αστεριών, ψαροταβέρνες, καφέ-μπαρ και εστιατόρια), οι οποίοι προειδοποιούν για δραματικές συνέπειες στον τουρισμό του Πλαταμώνα, εξαιτίας της σκόνης, της φασαρίας και φυσικά της δυσωδίας που θα προκαλέσει ένα τέτοιο έργο.


Ήδη τα συνεργεία του αναδόχου έχουν ξεκινήσει τη χάραξη του προς εκσκαφή κυριότερου δρόμου της παραλίας Πλαταμώνα, ο οποίος ουσιαστικά θα κλείσει μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Χωρίς καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, είδαμε ξαφνικά τα συνεργεία να χαράσσουν τον δρόμο μπροστά από τις ιδιοκτησίες μας. Ξαφνικά έπιασε τον δήμο και τον εργολάβο η βιασύνη και ξεκίνησαν τις εργασίες όχι σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά στην παραλία του Πλαταμώνα, εν μέσω θερινής περιόδου, την οποία περιμένουν τόσες επιχειρήσεις για να βγάλουν τα προς το ζην. Για να τελειώσει όλο το σκάψιμο και να γίνει αποκατάσταση του δρόμου θέλει τρεις μήνες, δηλαδή όλο το καλοκαίρι. Πέραν της φασαρίας, της σκόνης, της λάσπης και της δυσωδίας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι εργασίες γίνονται στον κεντρικό δρόμο, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί μέσα στο καλοκαίρι», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Παναγιώτης Γιουλάκος, υπεύθυνος του ξενοδοχείου Porto Marine.

 Ο ίδιος αναφέρει πως εάν δεν διακοπούν οι εργασίες, το πλήγμα για την περιοχή, η οποία έχει παραδοσιακά έντονη ζωή και πολλούς τουρίστες, θα είναι τεράστιο. «Εμείς λέμε στους αρμόδιους μην είστε τόσο ξεροκέφαλοι και δώστε μια παράταση τρεις μήνες, να περάσει το καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μοιράζεται ακόμη μια εμπειρία που είχε με δύο Ρώσους τουρίστες στην περιοχή, οι οποίοι μόλις είδαν τα συνεργεία να εκτελούν εργασίες απόρησαν, ρωτώντας: «Μα καλά, εσείς στην Ελλάδα περιμένετε το καλοκαίρι για να κάνετε έργα;».

Το τοπικό συμβούλιο Πλαταμώνα έχει εκδώσει ψήφισμα για τη μη κατασκευή του αγωγού, ενώ κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αποστείλει εξώδικη επιστολή τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στον ανάδοχο, ζητώντας να παγώσουν οι εργασίες μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Τι απαντάει ο δήμαρχος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κώστας Δημόπουλος, υποστηρίζει ότι έχει δεμένα τα χέρια του, καθώς το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΡΑ του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Ο ίδιος σημειώνει πως έχει καταθέσει αίτημα για νέα παράταση από τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς να έχει λάβει απάντηση, και θα καταθέσει εκ νέου αίτημα, με τη μορφή του κατ' επείγοντος, έχοντας ως «όπλο» τόσο το ψήφισμα όσο και το εξώδικο των κατοίκων. Διαβεβαιώνει, μάλιστα, πως, μόλις λάβει επισήμως την απόφαση για νέα παράταση, οι εργασίες θα σταματήσουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμωνος», καθώς, «από τη μία πλευρά έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του Πλαταμώνα που περιμένουν το καλοκαίρι για να δουλέψουν και θα θιγούν από τις εργασίες, αλλά από την άλλη η απένταξη του έργου θα έχει κόστος, το οποίο θα μετακυλιστεί στους δημότες, με την αύξηση του τέλους για την αποχέτευση».

«Είχαμε πρόβλημα με τα capital controls που πάγωσαν τη χρηματοδότηση του έργου. Ο τελευταίος χρηματικός κατάλογος πληρώθηκε τον Απρίλιο του 2015, ενώ ακολούθησαν δικαστικά προβλήματα του αναδόχου, με αποτέλεσμα το έργο να ξεμπλοκάρει τον Μάρτιο του 2016», συμπληρώνει.

Όπως λέει, μόλις λάβει την επίσημη απόφαση για παράταση του έργου (με την τελευταία παράταση το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου) οι εργασίες θα σταματήσουν και θα ξεκινήσουν εκ νέου το φθινόπωρο.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΡΑ το 2009, ενώ μετά από μακροχρόνια διαδικασία μελέτης και δημοπράτησης, κατέληξε το 2012 στην υπ' αρίθμ. 19/2012 τεχνική μελέτη του Δήμου Δίου – Ολύμπου και με την με αρ. 161/20-9-2012 απόφαση του Δ.Σ του Δήμου αυτού ενέκρινε την δημοπράτηση και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τις οποίες καταβλήθηκαν κονδύλια ύψους 750.000 ευρώ, από τα 1,8 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού.

Πηγή:  http://www.voria.gr/article/kalokerini-periodos-me-erga-apochetefsis-ston-platamona-foto