Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής προβλέπει ο σχεδιασμός του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), σε έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στις φοιτητικές εστίες και στο κτίριο της νέας Νομικής Σχολής.


 Το συγκρότημα προορίζεται για τη μετεγκατάσταση και συστέγαση των τμημάτων που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της παλιάς Νομικής Σχολής, στο κέντρο της Κομοτηνής, και του τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 35.000.000 ευρώ και στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο στόχος της σταδιακής μεταφοράς όλων των υποδομών του ΔΠΘ από την πόλη της Κομοτηνής στην πανεπιστημιούπολη, που λειτουργεί από το 1993 και επεκτείνεται όλα αυτά τα χρόνια.


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την υποστήριξη προγραμμάτων κτιριακής αναβάθμισης των ελληνικών πανεπιστημίων και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας προτάθηκε από την ελληνική πλευρά η χρηματοδότηση της ανέγερσης νέου κτιριακού συγκροτήματος στην Κομοτηνή.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Κομοτηνή, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, ενημέρωσε τις πρυτανικές Αρχές ότι «πάει πάρα πολύ καλά αυτή η πρόταση» και γνωστοποίησε ότι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ θα επισκεφτούν τη χώρα μας στις 6 Ιουνίου, για να πραγματοποιήσουν διαδοχικές επαφές με τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και να αξιολογήσουν τις προτάσεις χρηματοδότησης των κτιριακών υποδομών τους. Στο ΔΠΘ αναμένεται να μεταβούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Ο πρύτανης του ΔΠΘ, Αθανάσιος Καραμπίνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των μελετών για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος, που έχει εκπονήσει το Δημοκρίτειο.
Πηγή:  http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1421429/nees-ktiriakes-egkatastaseis-gia-to-dhmokriteio.html