Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχές του 2017 ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα στο Λιμάνι της Καβάλας

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017 θα είναι έτοιμο το μεγάλο έργο της επέκτασης του προσήνεμου μώλου του Νέου Λιμένα Καβάλας, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 από το Υπουργείο Υποδομών και αφορά την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του κρηπιδώματος στο λιμάνι "Φίλιππος Β" (στο βόρειο και δυτικό τμήμα).



Η αποπεράτωση ενός πολύ σημαντικού έργου, αυτού της επέκτασης του κρηπιδώματος στο λιμάνι «Φίλιππος Β», φαίνεται πως θα έχει αίσια έκβαση. Το έργο έμεινε ημιτελές, εξαιτίας προβλήματος στην ομαλή χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο εργολάβος.

Έπειτα από αρκετό καιρό διακοπής των εργασιών, έγινε νέα δημοπράτηση και αναδείχτηκε ανάδοχος η εταιρεία «Έλικα» με έκπτωση 31,36%. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017 σύμφωνα με την απόφαση παράτασης που έλαβε το ΥΠΟΜΕΔΙ. Αρχικά η σύμβαση προέβλεπε 18 μήνες προθεσμία από την υπογραφή και ολοκλήρωση τον Φεβρουάριο του 2016.
Το αρχικός κόστος ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ αλλά με την έκπτωση του αναδόχου το κόστος έπεσε στα έντεκα εκατομμύρια ευρώ (11.029.125,03 ευρώ).
Μετά την επέκταση του κρηπιδώματος, το λιμάνι «Φίλιππος Β» θα διαθέτει, συνολικά, χώρο διακίνησης και αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων 130.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ με τις επόμενες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην χερσαία ζώνη (κατασκευή κτιρίων διοίκησης, αποθηκών, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού), αλλά κυρίως με τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα αποτελέσει «πύλη εισόδου» για το ανατολικό τμήμα των Βαλκανίων, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Πηγή:  http://www.ypodomes.com/index.php/limania-aerodromia/limania-marines/item/36291-arxes-tou-2017-oloklironontai-ta-megala-erga-sto-limani-tis-kavalas