Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Περιθώριο ενός μήνα για τα έργα του ΕΣΠΑ


Ζ. Αθουσακης: “Μονόδρομος ο νέος νόμος αλλά καθυστέρησε η ψήφισή του”

“Αν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου δεν υπάρξει λύση με τις κανονιστικές διατάξεις ώστε να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις έργων, με τον νέο νόμο, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα!”. Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης που δεν κρύβει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα δημόσια έργα! Κανένας δεν ξέρει εάν και πώς θα δημοπρατηθούν με τον νέο νόμο τα έργα, οι υπηρεσίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά και πραγματικά έργα που ήταν έτοιμα ή υπό δημοπράτηση έχουν κολλήσει.

 Ο πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου τεχνικών εταιρειών επισημαίνει ότι ήταν ένας νόμος που χρειαζόταν να έλθει προς ψήφιση για να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για τα δημόσια έργα! Αλλα… καθυστερήσαμε δραματικά, όπως πάντα.


«Δυστυχώς έπρεπε να εχει ψηφιστεί ο νόμος από τον Απρίλιο του 2016. Φτάσαμε να γίνει αυτό τον Αύγουστο και η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη» τονίζει ο κ.Αθουσάκης που ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση πλέον θα… ήταν αιτία επιβολής προστίμων για τη χώρα μας, που είναι ήδη υπόλογη για τα δημόσια έργα, τη δημιουργία καρτέλ κλπ.

«Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς και έπρεπε να είχαμε εναρμονιστεί» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, που είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο.

«Εστω και με αυτή την καθυστέρηση νομίζω ότι στο τέλος θα βγουν οι κανονιστικές διατάξεις έστω για τις δημοπρατήσεις. Συνολικά χρειάζονται μετά το νόμο 16 υπουργικές αποφάσεις και 9 προεδρικά διατάγματα» αναφέρει, αλλά σε πρώτη φάση μπορούν να βγουν τα πρώτα για τις δημοπρατήσεις και μετά την εκτέλεση των έργων.

«Νομίζω ότι είναι στο υπουργείο πλέον ευαισθητοποιημένοι. Βλέπουν την αγορά πώς πάει. Θα βουλιάξει τελείως ο χώρος των δημοσίων έργων εάν δεν προχωρήσει άμεσα με τις διατάξεις αυτές για να ξέρουν οι υπηρεσίες πώς θα δημοπρατήσουν. Νόμιζω ότι άμεσα θα βγει η πρώτη εγκύκλιος που θα αφορά τα έργα κάτω του κοινοτικού όρου, αυτά που είναι μέχρι 5,2 εκατομμυρια ευρώ για να μπορούν να προχωρήσουν και είναι πολλά. Μετά θα ακολουθήσουν κι άλλες» επισημαίνει ο κ. Αθουσάκης και θυμίζει ότι το…μόνο που μας έμεινε είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια!

«Δεν έχουμε άλλα χρήματα για να συζητάμε με άνεση. Αυτά είναι και δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ευρώ, δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια για τη χώρα» τονίζει.

«Είμαι βέβαιος πως το υπουργείο δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί» καταλήγει ο κ.Αθουσάκης που θεωρεί ότι μέσα στο μήνα θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες για να γίνουν οι δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων.



Ο νόμος

Αναφορικά με το νόμο για τα δημόσια έργα ο ΣΑΤΕ έχει μια…συνολική θετική εικόνα.

«Εναρμονιζόμαστε όπως έπρεπε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις οδηγίες. Έχουμε ένα νόμο που συνδυάζει την εμπειρία και τα όσα έχουμε μάθει από τις ευρωπαϊκές χώρες για τα δημόσια έργα. Βάζει τάξη και ξεχωρίζει τι είναι δημόσιο έργο, τι είναι προμήθεια, τι κάνουν οι υπηρεσίες, ο καθένας» δηλώνει ο κ.Αθουσάκης.

«Κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έρχεται να δώσει λύσεις σε στρεβλώσεις του παρελθόντος με τις όποιες συνεννοήσεις γίνονταν καθώς τώρα η δημοπρασία γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς ο καθένας να ξερει τι κάνει ο άλλος. Βάζει τέλος σε αυτές τις απίθανες εκπτώσεις που δίνονταν. Ένα έργο προϋπολογισμού 100 ευρώ πχ το χτυπούσαν ότι θα το κάνουν με 40! Πώς μπορούσε να προχωρήσει αυτό το σύστημα;» καταλήγει.


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια έργα κρούει και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών μετά τον νέο νόμο! “Αν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου δεν υπάρξει λύση με τις κανονιστικές διατάξεις ώστε να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις έργων, με τον νέο νόμο, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα!” τονίζει ο Ζαχαρίας Αθουσάκης που δεν κρύβει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα δημόσια έργα. Κανένας δεν ξέρει εάν και πώς θα δημοπρατηθούν με το νέο νόμο τα έργα, οι υπηρεσίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά και πραγματικά έργα που ήταν έτοιμα ή υπό δημοπράτηση έχουν κολλήσει.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών επισημαίνει ότι ήταν ένας νόμος που χρειαζόταν να έλθει προς ψήφιση για να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για τα δημόσια έργα! Αλλά καθυστερήσαμε δραματικά, όπως πάντα.

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/303650/190501?PHPSESSID=#.V8xCtjVsB6_