Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Εξοικονόμηση 500.000 ευρώ ετησίως από το πρόγραμμα ΑΠΕ

Τουλάχιστον 500.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί ετησίως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου (ΠΓΝΕ) στην Αλεξανδρούπολη, μετά την εγκατάσταση σε αυτό μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΠΓΝΕ, Δημήτρης Αδαμίδης, το νοσοκομείο κατετάγη πρώτο, μεταξύ συνολικά 46 φορέων, στην 1η φάση αξιολόγησης κτιρίων του δημόσιου τομέα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Ο κ. Αδαμίδης εξήγησε πως η αξιολόγηση διενεργήθηκε με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και τα δεδομένα ενεργειακών καταναλώσεων (επιφάνεια του κτιρίου, ηλικία της κτιριακής εγκατάστασης, ποσότητα ενέργειας που δαπανάται, προβλεπόμενη οικονομία και όφελος που η αξιοποίηση των ΑΠΕ θα επιφέρει κ.α.).
«Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης περνάει στη β΄ φάση της μελέτης όχι τυχαία, αλλά ύστερα από συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης των ΑΠΕ, από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε ένα σύγχρονο, ενεργειακό κτίριο» είπε.
Επόμενος στόχος της διοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, είναι η αξιοποίηση της επιτευχθείσας οικονομίας στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής θωράκισης του κτιρίου.
«Παράλληλα με την ενίσχυση της μόνωσης, ειδικά στους τεράστιους γυάλινους διαδρόμους που σήμερα έχουν μεγάλη απώλεια ενέργειας χειμώνα-καλοκαίρι, σχεδιάζουμε τη συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας, εφόσον δεν καλυφθούν σε ποσοστό 100% μέσω του πιλοτικού προγράμματος οι ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και έχοντας ήδη θερμότητα από φυσικό αέριο, αποτέλεσμα των ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης, ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις ενεργειακές μας δαπάνες» τόνισε ο διοικητής του ΠΓΝΕ.
Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί, με σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΚΑΠΕ και κατόπιν εισηγήσεως του διοικητή του ΠΓΝΕ, και το νοσοκομείο Διδυμοτείχου καθώς «δεν είναι μεγάλο το κόστος καθώς δεν είναι μεγάλη και η ενέργεια που δαπανά και διοικητικά είμαστε ένα νοσοκομείο».
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον γερμανικό Φορέα Διεθνών Συνεργασιών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή:  http://energypress.gr/news/nosokomeio-alexandroypolis-exoikonomisi-500000-eyro-etisios-apo-programma-ape