Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

«Πράσινο φως» για 15 παραθεριστικά χωριά και 4 τουριστικές επενδύσεις

Mε μια σειρά αποφάσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση τουλάχιστον 15 εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν παραθεριστικά χωριά και οικισμοί πρώτης κατοικίας σε έξι περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, με κοινές αποφάσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση 4 σύνθετων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας, οι οποίες συνδυάζουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τουριστικές κατοικίες.
Οι 15 εκτάσεις για τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών και οικισμών πρώτης κατοικίας είναι συνολικού εμβαδού περίπου 3.000 στρεμμάτων και θα έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν περί τα 12.500 άτομα.
 
Αντίστοιχα, οι 4 σύνθετες τουριστικές επενδύσεις θα αξιοποιήσουν συνολικές εκτάσεις περίπου 1.580 στρεμμάτων όπου θα δημιουργηθούν καταλύματα με δυναμικότητα 1.140 κλινών. Οπως διαπιστώνεται, οι οικισμοί για τα παραθεριστικά χωριά και την πρώτη κατοικία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων με την αξιοποίηση μικρότερων εκτάσεων. Σε αντιδιαστολή, οι σύνθετες τουριστικές επενδύσεις έχουν πολύ μικρότερη κατασκευαστική ανάπτυξη στις διαθέσιμες εκτάσεις. Οι εκτάσεις για τα παραθεριστικά χωριά και την πρώτη κατοικία, που θα αξιοποιηθούν ως περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης, βρίσκονται στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, στην Αίγινα, στα Ιωάννινα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Κιλελέρ. Οι ιδιοκτησίες ανήκουν σε εταιρείες, συνεταιρισμούς και άλλους φορείς.
 
Δύο εκ των τελευταίων εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων του ΥΠΕΚΑ αφορούν η πρώτη έκταση 115 στρεμμάτων στην περιοχή Πέρδικα της Αίγινας, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΓΕΑΚΑΤ Α.Ε., για την κατασκευή οικισμού με πληθυσμό που μπορεί να φθάσει τα 650 άτομα, και η δεύτερη σε έκταση 131,6 στρεμμάτων στη Χαλκιδική, ιδιοκτησίας της εταιρείας Μare Village AΞΚΕ, για την κατασκευή οικισμού παραθεριστικής κατοικίας με πληθυσμό που μπορεί να φθάσει τα 410 άτομα.
 
Στην Κρήτη εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για 8 εκτάσεις. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός έως 2.532 ατόμων υπολογίζεται ότι θα φιλοξενηθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις παραθεριστικής κατοικίας που δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν σε έκταση 628,6 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ιδιοκτησίας του παραθεριστικού οικοδομικού συνεταιρισμού εμπόρων του Νομού Ηρακλείου.
 
Στο Κιλελέρ έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση τριών εκτάσεων άνω των 410 στρεμμάτων, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 1.180 άτομα. Επίσης, με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης σε μία έκταση στην Αλεξανδρούπολη και σε μία στα Ιωάννινα.
 
Σε ό,τι αφορά τις 4 σύνθετες τουριστικές επενδύσεις που συνδυάζουν ξενοδοχεία πολυτελείας, τουριστικές εκτάσεις και συμπληρωματικές υποδομές, έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τα υπουργεία Τουρισμού και ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία τους σε Μήλο, Ιο, Κέα και Σπάρτη. Στη Μήλο η εταιρεία ΑΧSITE Αγροτουριστική Τουριστική Α.Ε. θα δημιουργήσει σε έκταση 472 στρεμμάτων σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και κέντρο αναζωογόνησης. Στην Ιο η εταιρεία 105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία Εκμ. Ακινήτων σε έκταση 181 στρεμμάτων θα δημιουργήσει σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και κέντρο αναζωογόνησης.
 
Στην Κέα η εταιρεία Ειδικού Σκοπού Α.Ε. σε έκταση 645 στρεμμάτων θα δημιουργήσει σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων με θάλαμο υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας και έργα για την υποστήριξη υπηρεσιών καταδυτικού τουρισμού όπως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και αποθήκευσης εξοπλισμού.
 
Στη Σπάρτη η εταιρεία Π. Ηλιόπουλος Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. θα δημιουργήσει σε έκταση 277 στρεμμάτων σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, συνεδριακό κέντρο και κέντρο αναζωογόνησης.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/800740/article/oikonomia/epixeirhseis/prasino-fws-gia-15-para8eristika--xwria-kai-4-toyristikes-ependyseis