Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ακύρωση χωροταξικών για μεγάλες επενδύσεις

Την κατάργηση των «μνημονιακού χαρακτήρα» νόμων του υπουργείου Περιβάλλοντος προανήγγειλε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

«Με τη νέα κυβέρνηση, δύο πράγματα τελειώνουν οριστικά: η τρόικα και τα μνημόνια. Οσοι εφαρμοστικοί νόμοι υπάρχουν σταδιακά ένας ένας θα ακυρωθούν. Είναι μια δέσμευση που θα φέρουμε σε πέρας», επισήμανε. Αυτό σημαίνει ότι προς ακύρωση θα οδεύσουν σταδιακά σειρά νομοθετημάτων, από τα ειδικά χωροταξικά καθεστώτα για τις μεγάλες επενδύσεις (ΕΣΧΑΣΕ, ΕΣΧΑΔΑ) έως την τροποποίηση της χωροταξικής νομοθεσίας και των χρήσεων γης, τους νόμους για τα δάση κ.ά. Ωστόσο, ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τη θέση του για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά και την τύχη Κτηματολογίου και δασικών χαρτών (που συνδέθηκαν με το Μνημόνιο, αλλά εγκαταλείφθηκαν από το ΥΠΕΚΑ). Ενώ αφιέρωσε σχεδόν όλη τη σύντομη ομιλία του στα ενεργειακά θέματα. Πάντως υπερασπίστηκε την ένταξη των αρμοδιοτήτων περιβάλλοντος σε ένα υπερυπουργείο, υποστηρίζοντας ότι «περιβάλλον και παραγωγική ανασυγκρότηση πάνε μαζί».

«Ο φυσικός πλούτος είναι ο μεγαλύτερος πόρος της χώρας μας και βασικός πυλώνας για κάθε υγιή οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε ο προερχόμενος από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Η πόρτα του υπουργείου θα είναι ανοιχτή σε όλους τους ενεργούς πολίτες, που τόσα χρόνια προάσπισαν τα κοινά αγαθά μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον».

«Στόχος, τα συμφέροντα των Ελλήνων»

Από την πλευρά του, ο δασολόγος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στον δασικό πλούτο και στις δυνατότητες που προσφέρει για τον πρωτογενή και τριτογενή τομέα. Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παν. Σγουρίδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι κοινός στόχος της ομάδας του υπουργείου είναι «τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».