Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

6,5 εκατ. ευρώ για έργα πνοής στη Γλυφάδα

Το συνολικό ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από κοινοτικά κονδύλια εξασφάλισε ο Δήμος Γλυφάδας για την πραγματοποίηση ενός πολύ σημαντικού και πολυδιάστατου έργου για την πόλη, το οποίο θα την αναβαθμίσει και θα έχει πολλαπλές ωφέλειες για τους δημότες και για τον εμπορικό κόσμο της πόλης


Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ενεργειακή, λειτουργική και κυκλοφοριακή αναβάθμιση και αξιοποίηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της Γλυφάδας, σε συνδυασμό με συμπληρωματική εφαρμογή δράσεων συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης.
«Είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά για την αξιοποίηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια έξυπνη, βιώσιμη και πράσινη πόλη», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο κοινοτικό κονδύλι για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας και την καθημερινότητα των δημοτών μας. Η Γλυφάδα αλλάζει όψη και γίνεται μια πόλη σύγχρονη, φιλική και λειτουργική και για τους κατοίκους της και για τους επισκέπτες της.»
Ειδικότερα, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΣΕΣ, Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα έργα πνοής:
Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Γλυφάδας: Ενεργειακή, λειτουργική και κυκλοφοριακή αναβάθμιση και αξιοποίηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου του Δήμου Γλυφάδας. Το έργο περιλαμβάνει βιοκλιματική αναβάθμιση της οδού Μεταξά και των κάθετων παρόδων, κατασκευή ποδηλατοδρόμου, δενδροφύτευση, κατασκευή διαβάσεων πεζών, δημιουργία παρτεριών, κατασκευή σκιάστρων, ανάπτυξη φωτισμού, και άλλες παρεμβάσεις.
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Ο Δήμος Γλυφάδας θα προμηθευθεί τέσσερα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μικρού μεγέθους, ώστε να κινούνται εύκολα και γρήγορα μέσα στην πόλη. Τα λεωφορεία θα διαθέτουν ράμπα αναπήρων και προδιαγραφές μεταφοράς αναπηρικού αμαξιδίου. Η κίνησή τους θα εξασφαλίζεται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αποθηκευμένη σε συσσωρευτές υψηλής ενεργειακής απόδοσης ώστε να παρέχεται ικανοποιητικός χρόνος αυτονομίας και με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, που θα εξασφαλίζει την άνετη μετακίνηση των επιβατών, αλλά και την οικολογική αναβάθμιση του χώρου στον οποίο κινούνται.
Συλλογή και διαχείριση βιοαποβλήτων: Προβλέπεται ο διαχωρισμός των αποβλήτων τροφών και τροφίμων ξεχωριστά από τα απόβλητα κήπου που παράγονται σε κάθε σπίτι από τους ίδιους τους κατοίκους. Η συλλογή θα γίνεται από τους ειδικά τοποθετημένους κάδους στο πεζοδρόμιο. Ξεχωριστά προγράμματα θα εφαρμοστούν για τη συλλογή βιοαποβλήτων από εμπορικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, αλλά και για τη συλλογή βιοαποβλήτων από κήπους και πάρκα. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προμήθεια ειδικού ηλεκτρικού απορριμματοφόρου και δύο κάδων κομποστοποίησης.
Δημιουργία πιλοτικών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα συνδέεται και με την παροχή δυνατοτήτων δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και με την ενίσχυση των δυνατοτήτων χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν ένα κοινόχρηστο σημείο φόρτισης, στα οποία οι χρήστες ιδιωτικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούν να ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους και ένα σημείο φόρτισης για χρήση του Δήμου Γλυφάδας (φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων και του ηλεκτρικού απορριμματοφόρου).
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64126983