Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Πού θα αγοράσει σπίτια η διεθνής ελίτ το 2015

Μπορεί η Αθήνα να μην περιλαμβάνεται στην 8άδα των πόλεων που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των πιο πλούσιων αγοραστών για πολυτελείς κατοικίες σε όλο τον κόσμο για το 2015, η ζήτηση ωστόσο, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, στην ελληνική πρωτεύουσα για τα σπίτια των εκατομμυρίων εμφανίζεται σαφώς αυξημένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όπως αυξημένες παρουσιάζονται κατά το ίδιο διάστημα και οι συναλλαγές για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. 

"Νεόκτιστη βίλα 825 τ.μ. πάνω στην παραλία του Λαγονησίου σε οικόπεδο 5.160 τ.μ. με πισίνα πωλείται για 14 εκατ. ευρώ”.
 
“Παραθαλάσσια βίλα στη Σαρωνίδα, άνω των 550 τ.μ. σε κτήμα 7.700 τ.μ. και πισίνα πωλείται για 12,75 εκατ. ευρώ”.
 
“Βίλα 1.000 τ.μ. στη Βουλιαγμένη σε οικόπεδο 1.650 τ.μ. πωλείται για 12 εκατ. ευρώ”. “Το ωραιότερο ρετιρέ του Κολωνακίου 600 τ.μ. με 3 θέσεις parking πωλείται έναντι 12 εκατ. ευρώ”.
 
Κατά την εξαετία της κρίσης στο εγχώριο real estate, το ενδιαφέρον για πολυτελή κατοικία στη χώρα μας ναι μεν ήταν υπαρκτό, ωστόσο έως και τους πρώτους μήνες του 2014 οι αγοραπωλησίες ήταν ελάχιστες. Κι αν οι ζητούμενες τιμές ξεπερνούν σε ούκ ολίγες περιπτώσεις τα 5 εκατ. ευρώ, φθάνοντας ακόμη και τα 20 εκατ. ευρώ, όταν ''κλείσει'' η συμφωνία, οι εκπτώσεις που επιτυγχάνουν οι αγοραστές μπορεί να διαμορφώνονται στο 20 ή και το 25%, όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι ακινήτων που διαπραγματεύονται αυτού του είδους τα ακίνητα.
 
Στην Αθήνα, η πολυτελής κατοικία είναι συνώνυμη βασικά με τα σπίτια πάνω στη θάλασσα, κυρίως στα νότια προάστια και σε περιοχές της Βουλιαγμένης, του Λαγονησίου κ.τ.λ. αλλά και με τα πολυτελή διαμερίσματα στα πέριξ του Εθνικού Κήπου για τα οποία οι ιδιοκτήτες μπορούν να ζητήσουν κυριολεκτικά ...ό,τι θέλουν: Ενδεικτικά, οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου 392 τ.μ. επί της Ηρώδου Αττικού πωλείται αυτή την στιγμή με τιμή στα 20 εκατ. ευρώ, στην περιοχή επίσης του Προεδρικού Μεγάρου η τιμή για ένα ρετιρέ 690 τ.μ. και θέα Ακρόπολη η τιμή είναι στα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ ένα διαμέρισμα δευτέρου ορόφου κι επιφάνειας 400 τ.μ. δίπλα στον Εθνικό Κήπο πωλείται αυτή την στιγμή με τιμή στα 7,7 εκατ. ευρώ.

Η διεθνής 8άδα
 
Ποιες είναι οι πόλεις που προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες το 2015; Στην πρώτη θέση, με βάση τη σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank κατατάσσεται η Νέα Υόρκη, με τις τιμές μάλιστα για τα συγκεκριμένα ακίνητα να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά το νέο έτος μεταξύ 5- 10%.
 
Κινέζοι, Βρετανοί, Ρώσοι και Λατινοαμερικάνοι επενδυτές που αναζητούν πιο ...ήρεμα λιμάνια για τα χρήματά τους εκδηλώνουν τώρα περισσότερο ενδιαφέρον για πολυτελή σπίτια στο Μανχάταν.
 
Ακολουθεί το Σίδνεϋ, όπου λόγω της μειωμένης προσφοράς σε πολυτελή ακίνητα, οι τιμές των ακριβών σπιτιών αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο 2015 σε ποσοστό έως 5%, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν οι δύο πρώτες ευρωπαϊκές συμμετοχές, το Λονδίνο και το Παρίσι. Σιγκαπούρη, Χόνγκ Κόνγκ, Γενεύη και Ντουμπάι συμπληρώνουν την 8άδα των πόλεων, όπου έχει στραφεί το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών στην πολυτελή κατοικία, ωστόσο και στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις οι τιμές αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.
Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/article/439198/pou-tha-agorasei-spitia-i-diethnis-elit-to-2015-/

Πληροφορίες για τα εργοτάξια και τις ανακαινίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο στο www.buc.gr